Lepo zdanje na Hisaru

Izvor: Politika, 08.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lepo zdanje na Hisaru

Uskoro oprema iz inostranstva koja je jedan od glavnih razloga što centar za vantelesnu oplodnju još nije počeo da radi

NIŠ – Posle mnogih putovanja i naučne aktivnosti u nekoliko zemalja, poznati genetičar dr Miodrag Stojković, koji je pažnju svetske javnosti privukao istraživanjima na kloniranju matičnih ćelija, pre dva dana se konačno vratio u rodni Leskovac. U prvoj izjavi po povratku, koju je dao našem listu, rekao je da će mu prvi zadatak biti da sredi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << porodičnu kuću u kojoj će živeti sa suprugom Petrom, a zatim će započeti projekat vantelesne oplodnje u lepom zdanju na Hisaru, leskovačkom Dedinju, koje je izgrađeno uz podršku leskovačke Opštine i svečano otvoreno jula ove godine.
Ovih dana počeće da stiže oprema iz inostranstva koja je, po njegovim rečima, jedan od glavnih razloga što ova ustanova još nije počela da radi.

– Da biste dobili dozvolu za rad, morate da imate odgovarajuću opremu. Ona stiže iz više zemalja, čak i iz Sjedinjenih Američkih Država i Japana, i zato to traje dugo. U međuvremenu se povećava broj pacijenata, odnosno bračnih parova koji imaju problema sa dobijanjem potomaka i kojima je neophodna vantelesna oplodnja, a stižu pozivi i pacijenata koji boluju od teških bolesti i koji se nadaju izlečenju kloniranjem matičnih ćelija – ističe dr Stojković.

Od otvaranja zgrade u kojoj će se vršiti vantelesna oplodnja prošla su tri meseca, pa su počele da kruže priče da se dr Stojković suočava sa ozbiljnim problemima u pokretanju ovog projekta, ali i naučnog rada po kojem je postao poznat u svetu. Ulje na vatru dolila je izjava ministra zdravlja dr Tomice Milosavljevića da neće dobiti dozvolu za otvaranje klinike.

– Nema nikakvih problema. Reč je o pogrešno protumačenoj izjavi gospodina Milosavljevića koji je rekao da ne može da se zove klinika, već specijalna bolnica, kakvih u Beogradu ima nekoliko. Znači, samo je bila greška u terminologiji. Kad stigne oprema biće registrovana kao specijalna bolnica. Nadam se da će projekat vantelesne oplodnje u Leskovcu krenuti vrlo brzo, ako ne u oktobru, a ono u novembru – kaže dr Stojković.

On dodaje da je u stalnom kontaktu sa Ministarstvom zdravlja i da je aktivno uključen u pripremanje zakona koji reguliše istraživanja na matičnim ćelijama i kloniranje u terapeutske svrhe. Dok se taj zakon ne donese, specijalna bolnica u Leskovcu, a u drugoj fazi i laboratorija za istraživanja na matičnim ćelijama, radiće u okviru postojećih zakonskih mogućnosti. Zbog toga Stojkovića apeluje na nadležne da ne politizuju ovo pitanje, već da mu omoguće rad u okviru postojećih propisa.

Kada je reč o novom zakonu, Stojković smatra "da će to biti vrlo dobar zakon koji će Srbiju svrstati rame uz rame sa zemljama u kojima postoje takvi zakoni, kao što su Velika Britanija, Švedska, Finska, Holandija, kao i neke druge zemlje koje podržavaju program vantelesne oplodnje, kao i program istraživanja matičnih ćelija".

Na naše pitanje da li će u Leskovcu imati mogućnosti i za naučni rad, dr Stojković odgovara: – Naravno, ali to će biti u drugoj fazi. Prvo mora da započne rad specijalna bolnica za vantelesnu oplodnju, a potom ustanova za rad na matičnim ćelijama. I ne samo to. Ovde ćemo organizovati i neku vrstu letnje škole u koju će dolaziti studenti.

Interesovalo nas je i da li će nastaviti naučnu aktivnost u svetu, na šta takođe odgovara potvrdno: – I dalje sam vrlo aktivan u SAD gde sam u timu od pet referenata koji odlučuje o finansijskim sredstvima za istraživanja na matičnoj ćeliji. Ostajem u kontaktu sa Španijom, saradnik sam u brojnim časopisima koji se bave tematikom vantelesne oplodnje i biologijom matičnih ćelija.

Miodrag Stojković je završio Veterinarski fakultet u Beogradu, a doktorirao u Minhenu na temu embriologija i biotehnologija. Na Medicinskom fakultetu u Njukaslu predaje embriologiju i biologiju matičnih ćelija, a u Valensiji je donedavno bio zamenik direktora instituta Princ Filip. Recenzent je u dvadesetak stručnih časopisa. Član je stručnih komisija u Americi, Češkoj, Singapuru, kao i Internacionalnog udruženja koje se bavi matičnim ćelijama. Redovan je profesor na kragujevačkom Medicinskom fakultetu i saradnik VMA i Prištinskog univerziteta.

Ime Leskovca pojavilo se u svetskoj naučnoj javnosti 22. septembra ove godine kada je američki časopis "Stem Cels" objavio najnovija Stojkovićeva istraživanja o dobijanju matičnih ćelija iz neživih embrionalnih ćelija.

Milan Momčilović

[objavljeno: 08.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.