Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Maj.2018, 21:06 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Lekovita priroda: Jagoda
Treba ih jesti bez ustručavanja, jer su u lekovitom smislu izuzetno vredne
Pijačne tezge preplavljene su mirišljavim jagodama (Fragaria vesca) kojima malo ko može da odoli. . Istina, po delotvornosti prednjače šumske jagode, mada za njima mnogo ne zaostaju ni kultivisane. Koliko je ovo voće omiljeno, najbolje svedoči podatak da ih u svetu ima čak 400 vrsta.
Snižavaju krvni pritisak
Plod jagode sadrži oko deset odsto šećera i ravnomerno zastupljene >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << slobodne organske kiseline - limunsku, vinsku i jabučnu, ali i pektin, kao i aromatična jedinjenja. Prisutne su i zavidne količine gvožđa zbog čega se ovo voće posebno preporučuje malokrvnim osobama. Jagode sadrže i lepezu vitamina, među kojima najviše vitamina C, grupe B, E, karoten, flavonoide. Od minerala su prisutni i kalcijum, kalijum, fosfor, mangan, tanin, triterpen, pentozan... Svi sastojci imaju specifično delovanje, među kojima, primera radi, mangan povoljno utiče na kompletan metabolizam, mozak, nervni sistem, krv i koštanu masu.
U narodnoj medicini konzumiranje jagoda se preporučuje i za lečenje gihta, avitaminoze, malaksalosti, hemoroida, ateroskleroze, snižavanja krvnog pritiska, bolje lučenje žuči. Za navedene zdravstvene tegobe treba tri puta dnevno pojesti od 300 do 500 g svežih jagoda, začinjenih medom i sokom od jednog limuna. Terapija se sprovodi posle doručka, ručka i večere u trajanju od dve nedelje.
Lišce i koren
Za lečenje se osim ploda koristi još i lišće i koren. Lišće se bere u maju, junu, julu i avgustu, a koren se vadi u septembru. Skuvan koren sa lišćem preporučuje se kod dijareje. Potvrđeno je i da su čajevi od lišća posebno delotvorni. Pomažu pri izlučivanju mokraće, pročišćavanju krvi i umirivanju nervnog sistema.
Jagode, zapravo, imaju zavidno mesto kod svih poklonika kulture ishrane i zdravog života. Od njih se prave izuzetna slatka, džemovi, marmelade, kompoti, sirupi, sokovi, sladoledi, želea... Jedina mana ovog voća je da kod osetljivih osoba mogu izazvati alergijsku reakciju.
ŠUMSKE PRIJAJU TRUDNICAMA
Čajevi u koje su dodati osušeni zreli šumski plodovi posebno pogoduju deci, trudnicama, ali i bolesnima. Plodovi dodati i u najmanjoj količini posebno čaj osvežavaju svojom aromom i lepom ružičastom bojom.
Takođe, sveži plodovi šumske jagode pomešani sa mlekom, vinom ili limunovim sokom leče od žutice, jačaju srce i pomažu bubrežnim bolesnicima
NARODNI RECEPTI
Protiv bolova u želucu - U litar jestivog, najbolje nerafinisanog ulja, stavite kg šumskih ili baštenskih jagoda pa ih ostavite da stoje na suncu dva meseca. Potom ovaj lek uzimajte svakodnevno tri puta na dan, po supenu kašiku.
Protiv dijareje - Za lakši tip dijareje skuvajte 15 g korena jagode u trajanju od pet minuta. Koren kuvajte u 250 ml vode, a onda ostavite da odstoji poklopljeno još od 10 do 15 minuta. Zatim procedite i pijte toplo, nekoliko puta dnevno.
Kod težeg oblika dijareje uzmite 400 g lišća jagode i kuvajte u 1,2 l dobre domaće rakije. Sadržaj ne sklanjajte sa šporeta dok se ne ukuva do pola. Nakon toga lek je gotov, pa ga pijte po kašičicu svaka dva do tri sata.
Protiv groznice - Da biste se izborili sa groznicom skuvajte 2 g lišća jagode u 250 ml mleka, pa u to dodajte i kašičicu meda. Sve zajedno kuvajte još pet minuta, zatim smesu procedite i pijte tri puta na dan, po šolju.