Lekari privedeni zbog smrti pacijentkinje

Izvor: Blic, 16.Apr.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari privedeni zbog smrti pacijentkinje

O uzroku smrti pacijentkinje Katarine Miloradović (30), koja je nakon abortusa u privatnoj klinici „Medikus" iz Požarevca umrla u Beogradu, izjašnjavaće se sud. Policija je privela istražnom sudiji Bobana J. (40) i Gorana R. (44), specijaliste ginekologije, Sanju N. (41), specijalistu anesteziologa, i Radomira S. (55), medicinskog tehničara, zbog sumnje da su odgovorni za njenu smrt. Ovo je još jedna tragedija u srpskim privatnim klinikama u poslednje dve godine a da nikome od odgovornih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << još nije pala dlaka sa glave.

Požarevački ginekološki tim osumnjičen je da je 11. decembra 2007. godine u ambulanti izdvojenog objekta koja je registrovana u okviru privatne specijalne ginekološko-akušerske bolnice „Medikus" u Požarevcu obavili prekid trudnoće pacijentkinji Katarini Miloradović iz Velikog Gradišta, na mestu i u uslovima koji nisu predviđeni za tu namenu u pogledu prostora, opreme, kadra, sanitarno-higijenskih normi, standarda i obezbeđenja zakonske obaveze mirovanja pacijentkinje nakon date narkoze. Nakon izvršene intervencije zdravstveno stanje se pogoršalo pa je Katarina prebačena u Urgentni centar u Beograd, gde je 12. decembra 2007. godine preminula.

Aleksandar Miloradović, suprug preminule Katarine, u razgovoru za „Blic" kaže da se ona prvo obratila Goranu R. koji je jedini ginekolog u lokalnom Domu zdravlja, a uz to ima i privatnu ordinaciju u Velikom Gradištu i sarađuje s požarevačkom klinikom „Medikus".

- Katarina je otišla u Dom zdravlja i Goran R. joj je rekao da ne sme sam da uradi abortus, i zakazao joj je intervenciju u požarevačkoj klinici „Medikus". U zakazano vreme Katarina je otišla sa svojom majkom i, kako mi je rekla tašta, u ordinaciji je bilo četiri-pet osoba. Data joj je totalna anestezija a da prethodno nije joj urađena ni analiza krvi, niti ju je pregledao internista. Ako i jesu, ja nemam nikakve nalaze. Čim je počela da se budi iz anestezije, Katarina se požalila na bolove u bubrezima pa je prebačena u požarevačku bolnicu - priča Aleksandar.

Međutim, ni to prebacivanje nije išlo glatko, jer klinika nije imala svoje sanitetsko vozilo, već su čekali da ono dođe iz Velikog Gradišta.

- U požarevačkoj bolnici ponovo su joj dali totalnu anesteziju, iako nije prošlo 12 sati od prve. Katarina je zapala u komu i ujutro su je iz požarevačke bolnice prevezli u Urgentni centar u Beograd. Nije se budila iz kome i oko 23.55 je preminula - nastavlja s pričom Aleksandar.

Katarina, kaže Aleksandar, nikada nije imala zdravstvenih problema, osim što je ponekad bila anemična. Međutim, strahovito se plašila lekara.

- Katarina je bila prinuđena da se obrati ginekologu Goranu R. jer je on bio jedini u Domu zdravlja - kaže Aleksandar.

Požarevački slučaj nije, nažalost, usamljen. Kao i prethodne slične slučajeve, prati ga ćutanje lekara. Juče nismo uspeli da dobijemo komentar od lekarskih udruženja na ovu temu, a ginekolozi koje smo kontaktirali odbili su da se izjasne.

S druge strane, u Beogradu se trenutno vode sudski postupci protiv lekarskih timova zbog smrti Jelice Radović (19) i Anje Grahovac (3). Jelica je operisana od čukljeva i tom prilikom dobila sepsu od koje je potom umrla. Postupak se u tom slučaju vodi protiv troje lekara i vlasnice klinike „Decedra". Vanraspravno veće Trećeg suda tražilo je doradu optužnice krajem februara ove godine.

Maloj Anji Grahovac operisana je katarakta i nije se budila iz kome do smrti. Istraga je pokrenuta protiv lekarskog tima i vlasnika klinike „Perfekta" koji je ustupio prostorije ordinaciji „Ilić".

Lekari VMA utvrdili su da je devojčica umrla usled nedostatka kiseonika izazvanog tokom operacije.

Veštaci sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Novom Sadu potom nisu utvrdili uzrok smrti, pa je Okružno tužilaštvo u Beogradu zatražilo novo veštačenje od njih, a veštačenje aparata je poverilo tehničkom fakultetu u Beogradu.

Tužilac Gordana Čolić, šef Trećeg opštinskog tužilaštva u Beogradu, kaže za „Blic" da je problem utvrđivanja lekarske greške neprincipijelna lekarska solidarnost.

- Tužilaštvu i sudu je neophodna saradnja lekara, kada vode postupak, jer sami ne poznaju medicinu. Lekari moraju da veštače postupak svog kolege. Tu često nastaje problem, jer se ustručavaju da optuže kolegu, čak i ako ga ne poznaju. Njihov odnos nije moralan, već kastinski. Valjda razmišljaju: „To može i meni da se desi." Sudije i tužioce je lako „prevariti" u razlici između slučaja i greške - kaže tužiteljka Čolić.

Jasmina Lehlajtner, predsednica Udruženja za zaštitu prava pacijenata „Re-akcija". kaže za „Blic" da problem leži u sistemu.

- Lekarska komora Srbije mora da definiše šta može biti neželjeni tok lečenja, komplikacija u lečenju, nesavesno lečenje, a šta mora biti okarakterisano kao lekarska greška i na taj način tačno definisati, pojasniti odgovornost lekara u procesu lečenja - objašnjava Jasmina.

Prema njenim rečima, udruženje „Re-akcija" za godinu dana postojanja registrovalo je skoro 250 predmeta o pretrpljenoj šteti pacijenata u procesu lečenja, a većina njih imala je trajne posledice. Neki su, nažalost, umrli.

Spremao za porođaj ženu koja nije trudna!

Aleksandar i Katarina Miloradović u braku su bili osam godina i imaju sina koji pohađa prvi razred osnovne škole. U čije ruke su ovi ljudi nevoljom uterani svedoči još jedno saopštenje policije. Iz „Medikusa" je priveden i Velibor B. (41) zbog sumnje da je tokom 2008. kao odgovorno lice lečio i pripremao za porođaj M.M., iako je znao da nije trudna! Policija ga sumnjiči da je na ovaj način pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist, a na štetu pacijentkinje.

Suvlasnik „Medikusa" osuđen zbog mita

Klinika „Medikus" je zbog uočenih nepravilnosti u radu već bila na meti inspekcije Ministarstva zdravlja, ali zahvaljujući podmićivanju izbegli su ozbiljnije sankcije. U martu ove godine sud u Požarevcu izrekao je nepravosnažne presude kojima je inspektor Ministarstva zdravlja Dragan Draganac iz Beograda osuden na 18 meseci zatvora za primanje mita, a suvlasnik klinike „Medikus" Velibor Bojović i Vladan Milenković, koji je u vreme izvršenja krivičnog dela bio inspektor policije, na po šest meseci zatvora za davanje mita. Draganac je od Bojovića tražio i dobio 500 evra kako ne bi napravio zapisnik i pokrenuo prekršajni postupak zbog nepravilnosti u radu „Medikusa".

Kad se zatvara klinika

Po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, privatne zdravstvene firme mogu biti ugašene ukoliko vlasnik više od tri puta bude kažnjen zbog obavljanja delatnosti za koju nije registrovan, ili ukoliko takvu zabranu izrekne zdravstveni inspektor zato što ne ispunjavaju uslove za rad.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.