Lekari bez granica napuštaju Siciliju zbog uslova

Izvor: B92, 30.Dec.2015, 21:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari bez granica napuštaju Siciliju zbog uslova

Rim -- Međunarodna humanitarna organizacija "Lekari bez granica" (MSF) saopštila je da će obustaviti svoj rad na pomoći izbeglicama u nekim delovima Sicilije.

Ova organizacija navodi da im italijanske vlasti nisu obezbedile odgovarajuće uslove za rad.

U saopštenju MSF-a se navodi da će ta organizacija okončati svoje aktivnosti u pružanju lekarskih usluga u centru za prijem izbeglica u sicilijanskom gradu Pocalo, kao i da će obustaviti projekte pružanja psihološke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podrške u drugim prihvatnim centrima na tom području, preneo je Rojters.

MSF je naveo da više ne postoje uslovi "za efikasnu saradnju sa vlastima" i pozvao na dugoročan odgovor na medicinske i humanitarne potrebe izbeglica, migranata i tražilaca azila u centrima za prihvat.

"Lokalne i nacionalne vlasti dosad nisu pokazale nikakav konretan napredak niti političku volju za poboljšanjem, što daje razlog za zabrinutost da bi strukturno neadekvatan model mogao da postane norma u Italiji", saopštila je humanitarna organizacija.

Italijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da nema komentara na povlačenje MSF-a.

"Lekari bez granica" su naveli da će nastaviti da pomažu izbeglicama u drugim centrima na Siciliji, kao i u ostatku Italije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.