Lavrov veruje u dogovor o naoružanju sa SAD

Izvor: RTS, 12.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov veruje u dogovor o naoružanju sa SAD

Rusija spremna na kompromis sa SAD u vezi sa sporazumom o kontroli nuklearnog oružja, izjavio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, naglasivši da veruje da će sporazum biti postignut do kraja godine.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je njegova zemlja spremna na kompromis sa SAD o postizanju sporazuma o kontroli nuklearnog oružja i izrazio nadu da će dogovor biti postignut do kraja godine.

Lavrov je pohvalio konstruktivnu ulogu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nove američke administracije u pregovorima sa Rusijom i dodao da diplomate na obema stranama rade na detaljima sporazuma o kontroli oružja, javile su ruske agencije.

Šef ruske diplomatije najavio je da će predsednik Rusije Dmitrij Medvedev o tome razgovarati sa američkim kolegom Barakom Obamom 6. i 8. jula u Moskvi.

Lavrov, koji je boravio u poseti SAD, rekao je ruskim novinarima da su prvi kontakti pokazali da postoje dobre šanse da se približe pozicije SAD i Rusije.

Obama i Medvedev su se na sastanku u Londonu u aprilu saglasili da pregovori o novom sporazumu počnu ubrzanim tempom. Novi sporazum trebalo bi da zameni Ugovor o ograničenju strateškog oružja (START) iz 1991. godine, čije važenje ističe u decembru.

"Nadamo se da ćemo do kraja godine usaglasiti tekst sporazuma koji će biti prihvatljiv za sve strane, iako je ostalo malo vremena", rekao je Lavrov.

Prema Ugovoru START, koji su potpisali tadašnji predsednici Rusije i SAD, Mihail Gorbačov i Džodž Buš stariji, ograničeno je posedovanje nuklearnih bojevih glava na po 6.000.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.