Izvor: RTS, 02.Okt.2009, 21:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak u Beogradu

Stav Slovačke o nepriznavanju Kosova nepromenjen, naglasio slovački ministar Miroslav Lajčak. Predsednik Tadić zahvalio Slovačkoj na podršci integritetu i suverenitetu Srbije. Ministar Jeremić rekao da se Srbija zalaže za stabilnu BiH, ali da se ne smeju ugrožavati interesi RS. Potpisan Memorandum o razumevanju u okviru Partnerstva za mir.

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak sastao se u Beogradu sa najvišim srpskim zvaničnicima. Tokom razgovora bilo je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << reči o bilateralnim odnosima dveju zemalja, podršci Slovačke evrointegracijama i teritorijalnom integritetu Srbije, kao i o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.  

Predsednik Srbije Boris Tadić danas je u razgovoru sa šefom slovačke diplomatije Miroslavom Lajčakom u Beogradu zahvalio Slovačkoj na podršci integritetu i suverenitetu Srbije.

Tadić je ponovio da je članstvo u Evropskoj uniji strateški cilj Srbije i istakao da Slovačka daje punu podršku tom cilju, saopšteno je iz pres službe predsednika Srbije.

"Vizna liberalizacija za građane Srbije značiće podstrek za ubrzanje reformi celokupnog društva", ocenio je Tadić.

Ministar Jeremić je istakao da u odnosima dve zemlje nema otvorenih pitanja, da su bilateralni odnosi sjajni i da je Slovačka blizak prijatelj i partner Srbije.

Dodao je da očekuje u narednom periodu unapređenje saradnje, a posebno direktne investicije iz Slovače u finansijski i bankarski sistem u Srbiji.

Lajčak je rekao da će, posle nedavne posete premijera Mirka Cvetkovića Bratislavi, slovački predsednik Ivan Gašparovič do kraja godine posetiti Srbiju, što, kako je istakao, pokazuje da je dijalog "stvarno veoma intenzivan i prijateljski".

Dvojica ministara su razgovarala i o unapređenju saradnje u oblasti kulture i obrazovanja, o čemu će nastaviti razgovore sutra prilikom posete Bačkom Petrovcu, povodom proslave 90. godišnjice gimnazije u tom mestu.

Situacija u BiH je složena, a za prevazilaženje sadašnjih problema potrebno je veće angažovanje međunarodne zajednice, izjavili su u Beogradu ministri spoljnih poslova Srbije i Slovačke Vuk Jeremić i Miroslav Lajčak, nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Šef srpske dipomatije izjavio je da se Srbija zalaže za stabilnu Bosnu i Hercegovinu, koja će biti na putu evropskih integracija, ali da to ne znači da se može dozvoliti da budu ugroženi interesi Republike Srpske.

"Situacija u Bosni je takva da je neophodno angažovanje svih nas zajedno u međunarodnoj zajednici. Naravno, u najboljoj mogućoj nameri i na jedan transparentan način u skladu s Dejtonskim sporazumom", rekao je ministar Jeremić.

Ocenio je da je situacija u BiH u proteklom periodu bila "napeta i teška", ali da je moguće ostvariti napredak do kraja godine.

Slovčki ministar je rekao da je situacija nezadovoljavajuća i da Bosna ne ide unapred, već unazad.

Lajčak je ponovio da Slovačka ne priznaje Kosovo i da se u vezi s tim stavom ništa neće promeniti, jer Bratislava poštuje principe međunarodnog prava.

Slovački ministar je rekao da se zalaže da se deblokira proces integracije Srbije u EU, ali da za sada u Uniji nema konsenzusa za odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma i ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i priduruživanju Srbije Uniji.

Istakao je da je veoma važno da se Srbija "vrati u taj proces" i da iskoristi svoje administrativne i političke kapacitete na planu integracije u EU.

Jeremić i Lajčak potpisati su Memorandum o razumevanju između dva ministarstva o zajedničkoj saradnji u okviru programa Partnerstvo za mir.

Dragocena podrška u evrointegracijama

Sa Lajčakom je razgovarao i premijer Mirko Cvetković. Naglašeno je da je saradnja Srbije sa Slovačkom veoma dragocena na putu evropskih integracija uključujući i zalaganje Slovačke za neodložnu primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma i liberalizaciju viznog režima Evropske Unije prema Srbije.

Srbija izuzetno ceni podršku Slovačke očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i principijelni stav u odbrani načela međunarodnog prava kada je reč o Kosovu i Metohiji, istakao je premijer.

Konstatovano je da postoji još mnogo mogućnosti za ekonomsku saradnju i da će se u narednom periodu još intenzivnije raditi na unapređenju privredne saradnje dveju prijateljskih zemalja.

Na sastanku potpredsednika Vlade za evropske integracije Božidara Đelića i ministra Lajčaka dogovorena je tehnička pomoć Slovačke na ekspertskom nivou u procesu pripreme Srbije za dobijanje strukturnih fondova EU, posebno u oblasti poljoprivrede, ljudskih resursa i regionalnog razvoja.

U razgovoru sa predsednicom Skupštine Slavicom Đukić Dejanović, Lajčak je naglasio da je uspeh Srbije na putu evropskih integracija interes Slovačke i da je ta zemlja "ozbiljan partner" Srbiji u njenom procesu pridruživanja EU.

Predsednica Skupštine Srbije i ministar spoljnih poslova Slovačke istakli su značaj parlamentarne saradnje dve zemlje i potrebu za unapređenje te saradnje.

Đukić-Dejanović je navela da su "vrata" Skupštine "otvorena dobrim poznavaocima prilika u Srbiji, pre svega onima koji pružaju podršku Srbiji u ostvarivanju dva najvažnija cilja - očuvanju Kosova i Metohije u okviru Srbije i procesu evropskih integracija".

O evropskim integracijama Srbije i saradnji Beograda sa Haškim tribunalom, Lajčak je razgovarao sa ministrom rada i socijalne politike Rasimom Ljajićem.  

Ljajić je ponovio da su evropske integracije "najvažniji prioritet Vlade Srbije u narednom periodu". Rekao je da nadležne državne institucije čine sve kako bi uhapsile preostala dva haška optuženika.

Ambasada Slovačke u Beogradu uz učešće Lajčaka organizuje debatu sa predstavnicima srpskih nevladinih organizacija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.