Dragocena podrška Slovačke

Izvor: S media, 02.Okt.2009, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragocena podrška Slovačke

Srpski premijer Mirko Cvetković izjavio da Srbija pridaje veliki značaj odnosima sa Slovačkom i istakao da je saradnja s tom zemljom na putu evropskih integracija veoma dragocena. Predsednik Srbije Boris Tadić se zahvalio Slovačkoj na podršci integritetu i suverenitetu Srbije.

Cvetković je u razgovoru sa slovačkim ministrom spoljnih poslova Miroslavom Lajčakom pozdravio zalaganje Slovačke za neodložnu primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma, kao i liberalizaciju viznog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << režima Evropske unije prema Srbiji.

"Izuzetno cenimo i principijelni stav Slovačke u odbrani načela medjunarodnog prava kada je reč o Kosovu i Metohiji, kao i njenu podršku očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije", rekao je premijer Srbije.

Đelić zahvalio Lajčaku na snažnoj podršci Slovačke ukidanju viza za EU za građane Srbije.

Na sastanku je dogovorena i tehnička pomoć Slovačke na ekspertskom nivou u procesu pripreme Srbije za dobijanje strukturnih fondova EU, posebno u oblasti poljoprivrede,

ljudskih resursa i regionalnog razvoja.

Šef srpske dipomatije Vuk Jeremić izjavio da se Srbija zalaže za stabilnu BiH, koja će biti na putu evropskih integracija. To ne znači da se može dozvoliti da budu ugroženi interesi RS.

Jeremić i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak su ocenili da je situacija u BiH složena i da je za prevazilaženje sadašnjih problema potrebno veće angažovanje medjunarodne zajednice.

Ministar spoljnih poslova Srbije je istakao da problemi u BiH treba da se rešavaju na transparentan način i uz poštovanje Dejtonskog sporazuma, dodavši da bi do kraja ove godine moglo da dodje do napretka po tom pitanju.

Jeremić je kazao da se Slovačka snažno zalaže za evropsku budućnost Srbije i Zapadnog Balkana i da Beograd i Bratislava nemaju nijedno otvoreno pitanje.

Šef srpske diplomatije je rekqo da sa kolegom iz Slovačke nije razgovarao o najnovijem talasu nasilja u Beogradu, koji je bio usmeren prema strancima, kao i da ga o tome nije pitao nijedan ministar iz EU, tokom nedavnog boravka u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine UN.

"Najviši državni rukovodioci su istakli da osudjuju nasilje i takvi ispadi treba da budu najstrože kažnjeni, kao i počinioci koji su to napravili", zaključio je Jeremić.

Jeremić je demantovao pisanje štampe da je u sukobu sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem oko organizacije posete ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva.

"Vlada Srbije je homogena i jedinstvena po svim pitanjima, pa i oko organizacije posete ruskog predsednika. Ne postoje nikakvi sukobi izmedju mene i ministra odbrane", rekao je Jeremić i dodao da smatra da "kada se zatvore vrata na sednici Vlade, o tome ne bi trebalo da se izlazi u javnost".

Slavica Djukić-Dejanović je navela da su "vrata" Skupštine Srbije "otvorena dobrim poznavaocima prilika u Srbiji, pre svega onima koji pružaju podršku Srbiji u ostvarivanju dva najvažnija cilja - očuvanju Kosova i Metohije u okviru Srbije i procesu evropskih integracija".

Predsednica srpskog parlamenta je zahvalila gostu iz Slovačke na principijelnom stavu po pitanju Kosova i Metohije i ocenila da u odnosima dve zemlje nema spornih pitanja.

"Slovačka utiče na formiranje politike EU prema zapadnom Balkanu, pa samim tim i prema Srbiji, a uspeh Srbije na putu evropskih integracija predstavlja interes Slovačke", istakao je Lajčak, dodajući da Srbija i Slovačka imaju dobar politički dijalog.

Slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak istakao da se Slovačka zalaže

za primenu Prelaznog sporazuma i podržava stavljanje tog pitanja na dnevni red zasedanja Saveta ministara Evropske unije krajem oktobra u Luksemburgu.

Šef slovačke diplomatije je rekao da Slovačka ne priznaje Kosovo i da se u vezi s tim stavom ništa neće promeniti, jer Bratislava poštuje principe medjunarodnog prava.

Lajčak je dodao da je slovačka nacionalna manjina u Srbiji važan faktor bilateralnih odnosa dve zemlje, ocenivši da njen položaj predstavlja dobar evropski model kako nacionalne manjine mogu biti lojalni gradjani države u kojoj žive nastavljajući da poštuju i neguju svoj jezik, tradiciju i kulturno nasledje, piše u saopštenju.

Tadić zahvalio Slovačkoj na podršci integritetu Srbije

Predsednik Srbije Boris Tadić danas je u razgovoru sa šefom slovačke diplomatije Miroslavom Lajčakom u Beogradu zahvalio Slovačkoj na podršci integritetu i suverenitetu Srbije.

Tadić je ponovio da je članstvo u Evropskoj uniji strateški cilj Srbije i istakao da Slovačka daje punu podršku tom cilju, saopšteno je iz pres službe predsednika Srbije.

"Vizna liberalizacija za gradjane Srbije značiće podstrek za ubrzanje reformi celokupnog društva", ocenio je Tadić.

Ljajić i Lajčak o evropskim integracijama Srbije

Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak danas su u Beogradu razgovarali o evropskim integracijama

Srbije i saradnji Beograda sa Haškim tribunalom.

U saopštenju Ministarstva rada i socijalne politike Srbije navedeno je da je Lajčak "pozdravio napore" Srbije da ispuni obaveze prema Haškom tribunalu.

Lajčak je, kako je navedeno, rekao da će Slovačka podržati "svaki napor Srbije u pravcu deblokade evropskih integracija".

Ljajić je ponovio da su evropske integracije "najvažniji prioritet Vlade Srbije u narednom periodu".

Ljajić, koji je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, rekao je da nadležne državne institucije čine sve kako bi uhapsile preostala dva haška optuženika.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lajčak u petak u poseti Srbiji

Izvor: NaDlanu.com, 01.Okt.2009, 21:10

BRATISLAVA, 1. oktobra 2009. (Beta) - Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak doputovaće u petak u dvodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će se u Beogradu sastati sa srpskim zvaničnicima i prisustvovati proslavi 90. godišnjice gimnazije u Bačkom Petrovcu. Glavne teme razgovora Lajčaka sa srpskim...

Nastavak na NaDlanu.com...

Tadić: Zahvalnost Slovačkoj

Izvor: B92, 02.Okt.2009

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je sa šefom diplomatije Slovačke Miroslavom Lajčakom, i zahvalio na podršci Slovačke po pitanju Kosova...Predsednik Tadić zahvalio je Slovačkoj na podršci integritetu i suverenitetu Srbije, koja mirnim, pravnim i diplomatskim sredstvima čuva...

Nastavak na B92...

Švajcarska podrška Srbiji na putu ka EU

Izvor: RTS, 02.Okt.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković razgovarali sa predsednikom Švajcarske Konfederacije Hansom Rudolfom Mercom o bilateralnim odnosima dve zemlje, rešavanju ekonomske krize i o evropskim integracijama Srbije. ..Predsednik Republike Srbije Boris Tadić razgovarao je sa predsednikom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.