Izvor: Southeast European Times, 24.Apr.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lajčak optimista oko izgleda Srebrenice za pomirenje i razvoj

24/04/2008

SREBRENICA, Bosna i Hercegovina (BiH) -- Visoki predstavnik Miroslav Lajčak kaže da je optimista kada su u pitanju izgledi za razvoj i pomirenje u Srebrenici, gde su u julu 1995. godine snage bosanskih Srba masakrirale oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dečaka. Tokom posete Srebrenici u sredu (23. aprila), Lajčak je naglasio da samo multietnička Srebrenica ima budućnost, dodajući da međunarodna zajednica blisko sarađuje sa bosanskim političarima na tome da se osiguraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << pošteni i transparentni lokalni izbori u Srebrenici ove jeseni. Lajčak je dodao da su projekti usmereni na normalizaciju života u Srebrenici i njen ekonomski razvoj počeli da donose rezultate. "Grad koji je simbol tragične prošlosti BiH sada bi trebalo da postane simbol njene uspešne budućnosti", rekao je Lajčak.

Gradsko veće Srebrenice je prošlog leta zahtevalo da grad dobije specijalan status izvan nadležnosti Republike Srpske (RS), nekoliko meseci nakon što je Međunarodni sud pravde zaključio da su snage bosanskih Srba počinile genocid u Srebrenici. Vlasti RS usprotivile su se nastojanjima za sticanje specijalnog statusa, nudeći umesto toga rešenje kojim se Srebrenica proglašava gradom od specijalnog značaja i obećale su razne pakete podrške za podsticanje ekonomskog razvoja. (Nezavisne novine - 24/04/08; Fena, RTRS, NTV Hajat - 23/04/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.