Lagardova pred tužiocima

Izvor: RTS, 24.Maj.2013, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lagardova pred tužiocima

Kristin Lagard drugi dan zaredom ispitivali tužioci, kako bi odlučili hoće li protiv nje biti podignuta optužnica. Direktorka MMF-a pod istragom zbog državne isplate 400 miliona evra biznismenu Bernardu Tapiju, dok je bila ministarka finansija Francuske.

Direktorku Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard drugi dan zaredom ispituju tužioci kako bi odlučili da li će biti podignuta optužnica protiv nje zbog državne isplate od 400 miliona evra kontroverznom tajkunu Bernardu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tapiju dok je bila na mestu francuske ministarke finansija.

Lagardovu su juče tužioci ispitivali 12 sati i tom prilikom je branila svoju odluku iz 2007. godine o upotrebi skupe arbitraže radi rešenja spora sa Tapijem oko prodaje kompanije "Adidas".

Prilikom dolaska u sud, Lagardova je pozdravila novinare ali nije dala nijednu izjavu, prenela je agencija AFP.

Prva žena MMF mogla bi da bude svedok pomoćnik, čiji bi status bio između običnog svedoka i formalne istrage što ukazuje da postoje neki dokazi protiv osobe koja se ispituje i da bi sama mogla da bude predmet istrage i podizanja optužnice.

Ukoliko bi i bila optužena ne bi bila primorana da automatski podnese ostavku na mestu direktora MMF, navela je francuska novinska agencija.

Prethodnik Lagardove na mestu šefa MMF, Dominik Stros-Kan, takođe iz Francuske, podneo je ostavku 2011. godine zbog optužbi da je seksualno napao spremačicu u hotelu u Njujorku.

Biznismen Tapi je tužio francusku banku "Kredit Lione", delimično u državnom vlasništvu, jer je 1993. i 1994. godine, bez njegovog znanja, firma "Adidas" prodata Robertu Loj-Drajfusu. Tužioci smatraju da je Tapi dobio vrlo povoljnu odštetu u zamenu za podršku Nikoli Sarkoziju na predsedničkim izborima 2007. godine.

Tužioci su Lagardovoj predočili da je delimično odgovorna za "brojne nepravilnosti i neregularnosti" koje bi mogle da dovedu do podizanja optužnice protiv nje za saučesništvo u krađi i proneveri javnih fondova. Lagardova odbacuje sve optužbe.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Lagardova svedok saradnik

Izvor: RTS, 24.Maj.2013

Kristin Lagard imaće status svedoka saradnika u istrazi o isplati 400 miliona evra biznismenu Bernaru Tapiju. ..Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard imaće status svedoka saradnika u istrazi o isplati 400 miliona evra biznismenu Bernaru Tapiju dok je bila na mestu francuske ministarke...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.