Lagardova svedok saradnik

Izvor: RTS, 24.Maj.2013, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lagardova svedok saradnik

Kristin Lagard imaće status svedoka saradnika u istrazi o isplati 400 miliona evra biznismenu Bernaru Tapiju.

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard imaće status svedoka saradnika u istrazi o isplati 400 miliona evra biznismenu Bernaru Tapiju dok je bila na mestu francuske ministarke finansija. To je ishod drugog dana ispitivanja Lagardove pred tužiocima u Specijalnom sudu u Parizu.

"Status svedoka saradnika nije iznenađenje za mene, pošto sam >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uvek radila u interesu države i u skladu sa zakonom", rekla je Kristin Lagard, pošto je završeno njeno dvodnevno ispitivanje pred sudom.

"Moja objašnjenja su omogućila da se razreše sva pitanja vezana za odluke koje sam donosila u to vreme (2008. godine)", rekla je Lagardova.

Ona je kazala da se ovog vikenda vraća u Vašington kako bi se "u potpunosti posvetila" poslu koji ima kao direktorka MMF-a. 

Lagardovu su juče tužioci ispitivali 12 sati i tom prilikom je branila svoju odluku iz 2007. godine o upotrebi skupe arbitraže radi rešenja spora sa Tapijem oko prodaje kompanije "Adidas".

Prilikom dolaska u sud, Lagardova je pozdravila novinare ali nije dala nijednu izjavu, prenela je agencija AFP.

Prethodnik Lagardove na mestu šefa MMF, Dominik Stros-Kan, takođe iz Francuske, podneo je ostavku 2011. godine zbog optužbi da je seksualno napao spremačicu u hotelu u Njujorku.

Biznismen Tapi je tužio francusku banku "Kredit Lione", delimično u državnom vlasništvu, jer je 1993. i 1994. godine, bez njegovog znanja, firma "Adidas" prodata Robertu Loj-Drajfusu. Tužioci smatraju da je Tapi dobio vrlo povoljnu odštetu u zamenu za podršku Nikoli Sarkoziju na predsedničkim izborima 2007. godine.

Bernar Tapi je u više navrata izneo tvrdnje da je istraga politički motivisana i da predstavlja hajku vladajućih socijalista protiv Sarkozijevih konzervativaca.

Tužioci su Lagardovoj predočili da je delimično odgovorna za "brojne nepravilnosti i neregularnosti" koje bi mogle da dovedu do podizanja optužnice protiv nje za saučesništvo u krađi i proneveri javnih fondova. Lagardova odbacuje sve optužbe.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.