Laboratorija u Nišu počela da testira uzorke na koronavirus

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Apr.2020, 18:20

Laboratorija u Nišu počela da testira uzorke na koronavirus

Referentna laboratorija u Nišu počela je da testira uzorke na koronavirus, te će dnevno ispitivati 200 uzoraka čime će se ubrzati prikupljanje tačnog broja inficiranih građana i brže donositi mere zaštite kojima bi se sprečilo dalje širenje virusa.

Testiranje se vrši u Laboratoriji za bakteriološke zoonoze i molekularnu dijagnostiku u okviru Veterinarskog specijalističkog instituta u Nišu (VSI) zahvaljujući modernoj opremi koju je obezbedila Evropska unija, saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je danas EU info centar.

Evropska unija je omogućila testiranje podržano sredstvima EU kroz projekat "Jedno zdravlje" u okviru prekogranične saradnje Srbije i Bugarske 2014. godine, a uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

To je "akreditovana laboratorija sa visoko stručnim kadrom i savremenom opremom, čije smo kapacitete nastavili u svakom smislu da unapređujemo poslednjih godina, te je i ovo dokaz da je naša laboratorija od velikog nacionalnog značaja", rekao je direktor Veterinarskog specijalističkog instituta Niš doc. dr Miloš Petrović.

On je dodao da laboratorija ima visok nivo biozaštite i potpuno je bezbedna za rad zaposlenih.

"Činjenica da se uzorci ne šalju za Beograd svakako značajno doprinosi dobijanju na vremenu, a to je u današnjim uslovima jako važno", rekao je Petrović.

Od prvog aprila ove godine uzorci za ispitivanje na koronavirus dolaze u Veterinarski specijalistički institut iz tri zavoda za Javno zdravlje na jugu Srbije - Leskovac, Pirot i Vranje.

Testiranje uzoraka na koronavirus do pre nekoliko dana je rađeno samo u nacionalnom Institutu "Torlak" u Beogradu i Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Zbog povećanja broja obolelih, testiranja će sada biti moguća i u drugim zdravstvenim institucijama, među kojima su i laboratorije u veterinarskim instituima u Kraljevu i Novom Sadu čiji je rad značajno unapređen donacijama i podrškom EU, navode iz EU info centra.

Prva takva laboratorija u Batajnici, kod Beograda, počela je testiranje početkom aprila, a u njenu izgradnju i opremanje EU je uložila 7.5 miliona evra.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.