LUCIFER NAM DONOSI PAKAO! Spremite se za vreli talas iz Afrike - temperature će ići i preko 40, ali ovo je još veći problem

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jul.2023, 17:52

LUCIFER NAM DONOSI PAKAO! Spremite se za vreli talas iz Afrike - temperature će ići i preko 40, ali ovo je još veći problem

U drugoj polovini jula uticaj afričkog anticiklona na vreme u Srbiji biće sve jači.

Meteorolog Ivan Ristić kaže da nam sledeće nedelje stiže pravi afrički talas i donosi nam temperature do 37 stepeni, dok nas krajem meseca čeka čak do 40 stepeni!

- Leto je uveliko počelo po svim kriterijumima-meteorološkim, kalendarskim, ali i kada su vremenski uslovi u pitanju. Imali smo prvi toplotni talas, veoma visoke temperature, ali i letnje pljuskove i oluje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << praćene nepogodama, kao i poplave.

- Narednih dana očekujemo smenu sunčanih i oblačnih intervala, promenljivo i nestabilno vreme. Do vikenda biće uslova za kišu i pljuskove sa grmljavinom, koji lokalno mogu biti obilniji i praćeni nepogodama i gradom. Za vikend doći će do stabilizacije vremena, prestanka padavina i razvedravanja. Vetar slab u drugoj polovini nedelje povremeno umeren severozapadni. Tokom ove nedelje zadržaće se umereno toplo letnje vreme sa najnižom jutarnjom od 14°C do 19°C a najvišom dnevnom od 27°C do 32°C – kaže Ristić i dodaje:

- Početkom sledeće sedmice u naše predele stiže nešto topliji vazduh iz oblasti Afrike i donosi novi toplotni talas i utisak pravog letnjeg vremena, sa maksimalnom temperaturom od 32°C do 37°C.

Prema njegovim rečima u drugoj polovini jula uticaj afričkog anticiklona na vreme u Srbiji biće sve jači.

- Ovo jezgro vrelog afričkog vazduha, nazvano Lucifer, podići će temperaturu u našoj zemlji oko 20. jula i do 40°C, pa tih dana očekujemo pravu letnju žegu. Prema sadašnjim prognozama, Lucifer će na vremenske prilike u našoj zemlji uticati do 26. jula, kada očekujemo i kraj tog toplotnog talasa - ističe Ristić.

Dodaje i da gde ima visokih temperatura i dosta vlage, postoji i rizik od nastanka vremenskih nepogoda.

- Sa porastom toplote u atmosferi, raste i energija potrebna za razvoj olujnih ćelija, koje se mogu prostirati i do 10-15km u visinu. Ono što se dešava jeste da, na samom kraju toplotnog talasa, velika količina toplote i vlage stacionira u nižim slojevima atmosfere. Sa prvim prilivom nešto svežijeg i manje stabilnog vazduha, taj topao vazduh se podiže i dolazi do oluja praćenih grmljavinom, često nepogodama i gradom. Dakle, prema trenutnim dugoročnim prognozama, u julu možemo očekivati natprosečne temperature u okviru toplotnih talasa, ali neće izostati ni ekstremne vremenske pojave poput oluja sa grmljavinom i nepogodama – zaključio je Ristić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.