Izvor: B92, 08.Nov.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LJAJIC: NEMA PODELA IZMEDJU SRPSKIH I ALBANSKIH ZATVORENIKA

Savezni ministar za nacionalne i etnicke zajednice Rasim Ljajic razgovarao je u zatvoru Zabela sa predstavnicima srpskih i albanskih osudjenika. On je Zabelu posetio nakon sto je grupa albanskih zatvorenika prebacena u zavod u Cupriji. Ljajic je u izjavi za B92 istakao da je "jedini zahtev koji se ovde postavlja amnestija za sve zatvorenike" i dodao da je "vrlo bitno da nema nikakvih podela izmedju srpskih i albanskih zatvorenika i zatvorenika drugih nacionalnosti i da postoji visoki stepen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << medjusobne solidarnosti jer su jedni druge su spasavali u neredima koji su nastali prilikom jucerasnjeg pozara".

U Zabeli se trenutno nalazi 85 albanskih zatvorenika i oko hiljadu ostalih. Na pitanje kakva je situacija u zatvoru, Ljajic je odgovorio da zatvorenici "imaju pregovaracki tim i nadaju se da nastave razgovor sa koministrima pravde u Vladi Republike Srbije i ocekuju njihov odgovor". "Nema tenzija, one su nesto splasnule, ali protest jos uvek traje", rekao je Ljajic.

Posle nemira u utorak, oko 60 Albanaca je prebaceno u kazneno-popravne ustanove u Smederevu i Cupriji. Posle posete Zabeli, savezni ministar Ljajic je otisao u kazneno-popravni zavod otvorenog tipa u Cupriji, gde su smestena 32 Albanaca. Medju njima je i bivsi lider pristinskih studenata Aljbin Kurti. Upravnik zavoda u Cupriji Dusan Milojevic naveo je da se prema novopridoslim Albancima postupa u skladu sa trenutnim mogucnostima ustanove. On je rekao da su "oni odvojeni i smesteni u tri prostorije", kao i da nemaju posebno obezbedjenje i da se nalaze u istoj zgradi kao i ostali zatvorenici.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.