LDP: Nasilničko povećanje putarine

Izvor: RTS, 29.Jun.2013, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Nasilničko povećanje putarine

Povećanje putarine za 20 odsto od 1. jula "nasilnička" mera i odraz nesposobnosti države i bankrota budžeta, smatra potpredsednik LDP-a Bojan Đurić.

Planirano "nasilničko" povećanje putarine u Srbiji za 20 odsto od 1. jula slika je "nesposobnosti države, bankrota budžeta i cinična nagrada" za Javno preduzeće "Putevi Srbije" zbog gubitaka koje proizvodi godinama, izjavio je potpredsednik Liberalno demokratske partije Bojan Đurić.

"Ovo je još jedan od razloga >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zbog kojeg će LDP biti oštro protiv predloga rebalansa budžeta", rekao je Đurić.

Kako je saopštio LDP, on je rekao da navodne uštede o kojima govori Vlada Srbije izgledaju ovako - poskupljuje putarina, PDV i akcize ostaju "izrabljivački", smanjuju se sredstva predviđena za zaštitu od vanrednih situacija i dalje se tolerišu gubici državnih preduzeća i penzijskog i zdravstvenog fonda.

Poskupljenje putarina je i dokaz da Vlada, prema njegovim rečima, govori neistinu kada tvrdi da u rebalansu budžeta nema novih nameta za građane i privredu.

"Zahvaljujući ovom poskupljenju, država će uzimati svake godine oko 25 miliona evra od svih koji plate putarinu za korišćenje gotovo neupotrebljivih puteva u Srbiji", ističe Đurić.

Javno preduzeće "Putevi Srbije", kako je rekao, godinama potkrada celu Srbiju tako što odbija da uplaćuje PDV u budžet, iako je to njihova obaveza na koju već dve godine ukazuju LDP i Državna revizorska institucija.

"Sada, kada je budžet bankrotirao, država se setila tog izvora prihoda, a onda se sa gubitašima iz Puteva dogovorila da im oprosti višegodišnji dug, koji se meri desetinama miliona evra i da na građane i privredu prebaci trošak uvođenja PDV-a", rekao je Đurić.

Smatra da je čitav rebalans budžeta, koji je vlast jednoglasno poslala u Skupštinu, napravljen na sličnim krupnim prevarama, kao i da u rebalansu nema nikakve prave reforme, a gubitaši poput "Puteva Srbije", "Železnica Srbije", JAT-a i mnogih drugih i dalje se održavaju na izdašnim subvencijama, bez ikakve obaveze da bilo šta promene u svojoj organizaciji i poslovanju.

"Ozbiljna posledica poskupljenja bez ikakvog osnova biće i lanac drugih poskupljenja koja će izazvati nove probleme za građane, koji već plaćaju enormne poreze, takse, akcize na gorivo. Poskupljenje putarina će ugroziti i inače slab privatni sektor, prevoznike i sve one koji su prinuđeni da koriste tzv. auto-puteve u Srbiji", naglasio je Đurić.

Kada se na taj novac doda još 1,35 milijardi dinara dugova "Puteva Srbije" koji se pretvaraju u javni dug, jasno je kuda vodi ambicija države da se bavi gradnjom i održavanjem puteva, dodao je Đurić.

"To je, između ostalog, dovelo do novog javnog duga i propasti preduzeća koje angažuje država preko Puteva Srbije", zaključio je Đurić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.