LASA GROZNICA PRETI I SRBIJI? Smrtonosnu bolest prenose pacovi, a već je odnela jedan život u Velikoj Britaniji

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Feb.2022, 21:54

LASA GROZNICA PRETI I SRBIJI? Smrtonosnu bolest prenose pacovi, a već je odnela jedan život u Velikoj Britaniji

Lasa virus prenose pacovi, radi se o endemskoj bolesti, veoma retkoj koja može da bude smrtonosna

Lasa groznica otkivena još 1969. godine, prošle nedelje je opet odnela jedan život u Velikoj Britaniji, u porodici u kojoj je zaraženo nekoliko članova. To je povod da se o njoj ponovo piše i priča, samim tim, njome se bave svetski mediji, a postavlja se pitanje i može li ona da stigne do Srbije. U razgovoru sa lekarima, saznali smo da ovo što se desilo u Velikoj Britaniji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nije ništa novo, da se kod njih maltene svake godine otkrije po nekoliko slučaja, i da se oni dešavaju porodično.

- Lasa groznica i bolesti poput nje se u pojedinim zemljama održavaju, pa sa životinja prelaze na ljude. Ovo što se desilo u Velikoj Britaniji potiče iz Afrike, jedan član se zarazio tamo, i najverovatnije svojim sekretima i kontaktom zarazio druge. Nema bojazni da bi ona mogla da dođe do nas, a ni da se proširi kod njih, jer nije isti način prenošenja lasa virusa kao sada korona virusa - kažu lekari.

Izvor lasa groznice, koja spada u zoonoze, su uglavnom pacovi, Mastomis, objašnjavaju nam lekari. Oni zagade hranu, kojom se zarazi čovek, zbog čega je jako bitno kada se putuje u Afriku da se, kako ističu, koristi samo flaširana voda, i kuvana hrana. Najbolje je pridržavati se hotelske usluge.

Bolest je na sreću, veoma retka, ali akutna. Ubraja se u hemoragijske groznice, i ako napadne bubrege, jetru i slezinu kod čoveka, može da dođe do smrtnog ishoda, koji se, opet, na sreću, javlja kod 1 procenta obolelih.

Pacovi koji je prenose su nastanjeni u Africi, pre svega zapadnoj, pa se bolest najčešće i javlja u Nigeriji, odakle je i potekla, Sijeri Leone, Liberiji i Gvineji.

Simptomi ove groznice obično se javljaju u roku od do 21 dana od infekcije. Kod 80 osoba se simptomi se uopšte ne javljaju, neki mogu osećati samo malaksalost, glavobolju i blagu temperatura, a preostalih 20 odsto mogu imati otežano disanje, kašalj, povraćanje, dijareja praćenu krvlju, otečeno lice, bol u grudima, bol u leđima, bolan stomak, gubitak sluha, hepatitis, encefalitis, meningitis...

Britanska Agencija za zdravstvenu bezbednost, da podsetimo, objavila je da je jedna osoba preminula, a još dve iz njene porodice su obolele od ove groznice.

Objavljeno je da se pretpostavlja da su se zarazili na putovanju u zapadnu Afriku.

-  Kontaktiramo osobe koje su imale blizak kontakt sa njima, kako bismo im pružili adekvatnu pomoć i savet. Rizik od širenja virusa i dalje je veoma nizak - saopšteno je iz Agencije.

Ovaj virus je, inače, najsličniji eboli.

Bolest je otkrivena 1969. godine, a ime je dobila po gradu Lasa u Nigeriji gde su otkriveni prvi slučajevi. Tada su se razbolele dve medicinske sestre.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.