Kuoči: Za vojsku Kosova trebaće bar 10 godina

Izvor: B92, 14.Jun.2018, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuoči: Za vojsku Kosova trebaće bar 10 godina

Priština -- Potrebno je mnogo toga da se uradi da se kosovske bezbednosne snage transformišu u vojsku, izjavio je komandant Kfora, italijanski general Saltavore Kuoči.

On je napomenuo i da, kakav god taj dugotrajni proces bude bio, om mora biti prihvatljiv za sve strane, uključujući manjine.

Kuoči je kazao da je formiranje vojske duga priča, nešto što se ne može ostvariti za jedan dan, ili samo usvajanjem nacrta zakona.

"U svakom slučaju, kada odluka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o tome bude doneta, biće potrebno najmanje 10 godina da se formira vojska. Pitanje vojske nije samo stvar tranzicije ili transformacije. To je pitanje opreme, obuke, izgradnji tih sposobnosti i kapaciteta", rekao je Kuoči u emisiji Rubikon na KTV.

On je dodao da je za formiranje armije potrebna drugačija obuka, više novca, naoružanja, što znači i da bi budžet trebalo da bude potpuno drugačiji. "Sve to znači da to nije toliko pitanje odluke, već da se radi o dugoročnom procesu. Čak i da se nacrt zakona usvoji, taj proces će trajati 10 godina", rekao je Kuoči.

On je podsetio da Kfor podržava transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga i ustavne promene u tom smislu.

"Mi podržavamo ustavne promene, transformaciju ili tranziciju, kako već bude odlučeno. To znači da kakav god proces bude bio, on mora biti prihvatljiv za sve strane, uključujući manjine. Zato NATO podržava izmene ustava, a ako ne bude tako, pozicija Alijanse će biti revidirana na najvišim nivoima unutar Saveza", naveo je Kuoči.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kuoči: Potrebno bar 10 godina da se formira kosovska vojska

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Jun.2018

PRIŠTINA - Potrebno je mnogo toga da se uradi da se kosovske bezbjednosne snage transformišu u vojsku, izjavio je komandant Kfora, italijanski general Salvatore Kuoči, navodeći da, kakav god taj dugotrajni proces bude bio, mora biti prihvatljiv za sve strane, uključujući manjine...Kuoči je kazao...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.