Kultura i društvo: Književnica rođena u Rumuniji dobitnica Nobelove nagrade

Izvor: Southeast European Times, 16.Dec.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kultura i društvo: Književnica rođena u Rumuniji dobitnica Nobelove nagrade

Ovogodišnja Nobelova nagrada za književnost otišla je Herti Miler rođenoj u Rumuniji. Takođe u vestima iz kulture: Albena Grigorova osvojila nagradu za najbolju glumicu na festivalu Skena Up na Kosovu, a u Zagrebu otvoren Muzej savremene umetnosti.

16/12/2009

Nemačka književnica rođena u Rumuniji Herta Miler dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost za svoj kritički opis života iza Gvozdene zavese. Milerovoj, 56, uručena je nagrada >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << zajedno sa novčanim delom u iznosu 960.000 evra, na ceremoniji održanoj u četvrtak (10. decembra) u Štokholmu.

***

Bugarka Albena Grigorova osvojila je nagradu za najbolju glumicu na 7. studentskom filmskom i pozorišnom festivalu Skena Up na Kosovu. Robert Baranovski osvojio je nagradu za najboljeg glumca, dok je predstava "Monstrum" iz Rusije dobila Specijalnu nagradu. Emir Kapetanović iz Bosne i Hercegovine osvojio je nagradu za najboljeg producenta.

***

U Zagrebu je u petak (11. decembra) otvoren Muzej savremene umetnosti. U muzeju se nalazi 12.000 eksponata. Projekat izgradnje vredan 55 miliona evra zajedno su finansirali grad Zagreb i ministarstvo kulture.

***

Dvoje srpskih plivača osvojili su medalje na 13. Evropskom prvenstvu u malim bazenima koje je u nedelju (13. decembra) završeno u Istanbulu. Nađa Higl osvojila je srebrnu medalju u trci na 200 metara za žene prsnim stilom, dok je Ivan Lenđer završio na trećem mestu u trci na 100 metara leptir stilom.

***

Kiparski atletičar Mihalis Klacijas osvojio je u utorak (10. decembra) zlatnu medalju u bacanju diska na Svetskoj gimnazijadi u Dohi. Pobednički izbačaj iznosio je 57,07 metara.

(Razni izvori – 09/12/09-16/12/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.