Kuhinjska i morska so: Osnovne razlike, prednosti i mane

Izvor: Vesti-online.com, 12.Maj.2016, 06:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuhinjska i morska so: Osnovne razlike, prednosti i mane

Saznajte koje su prednosti i mane kuhinjske i morske soli i koja je so bolja i zdravija za vas.

Ako ste ikada bili u dilemi koju vrstu soli da koristite u domaćinstvu, vreme je da vam olakšamo odluku.

- Kuhinjska so se iskopava iz dubine zemlje, a kako bi se pročistila i dobila u obliku u kojem je kupujemo na policama prolazi niz industrijskih prerada pri čemu se uklanjaju brojni minerali, a dodaju aditivi.

- Morska so dobija se prirodnim procesima isparavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << morske vode, pri čemu svi minerali ostaju očuvani u zrncima.

- Kuhinjska so predstavlja čisti natrijum hlorid čiji molekuli u telu snažno privlače vodu iz telesnih ćelija, uzrokuje dehidraciju ćelija i time usporava vitalne funkcije organizma. U procesu hemijske prerade, rafinisana so gubi sve vredne minerale i njena izvorna struktura se uništava.

- Morska so sadrži preko 80 minerala i elemenata u tragovima koji su važni za zdravlje organizma. Svi minerali dolaze u prirodnom obliku, jer kod isparavanja morske vode na dnu bazena ne ostaje samo natrijum hlorid, nego i sve prirodne krute materije koje su bile otopljene u morskoj vodi. Između osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, prisutni su i kalcijum, kalijum, brom, natrijum, mangan, magnezijum, jod, gvožđe, fluor i silicijumska kiselina.

- Kuhinjska so sadrži jod koji se smatra neophodnim elementom za održavanje raznih funkcija u telu zbog čega je ovoj vrsti soli dugo davano na važnosti. Ali, jod je u ovom slučaju element dodat industrijskim procesom, a ne nalazi se kao prirodan sastojak soli.

- Morska so jod sadrži u svojoj prirodnoj strukturi iako u manjim tragovima. Ali, brojni stručnjaci ne smatraju manjak joda u morskoj soli nedostatkom nego ističu mnogo prirodnije unošenje joda u organizam i to konzumiranjem namirnica koje ga sadrže u većim količinama. Beli luk, morske alge, bundeva, tikvica, ananas, kruška namirnice su čijom konzumacijom zadovoljavamo potrebe tela za jodom.

- Pri odabiru soli ona koja se posebno ceni je cvetna so. Za razliku od "kuhinjske soli" ona je bogatija kalcijumom i magnezijumom i predstavlja proizvod najvišeg kvaliteta u proizvodnji soli.

Reč je o najzdravijoj vrsti soli koja je, uz povećanu koncentraciju joda, bogata kalcijumom i magnezijumom. Skuplja se ručno uz pomoć drvenih lopata, a cvet soli se proizvodi od finih kristala koji se nakupljaju na površini salamure na bazenima u vreme početka kristalizacije.

Cvet soli se sastoji prosečno od preko 97 odsto natrijum hlorida, 0,5 odsto kalcijum sulfata, 0,3 odsto magnezijum hlorida, 0,2 odsto magnezijum sulfata i 0,1 odsto kalijum hlorida.

Cvetna so se koristi za regulaciju probave, za žene u klimaksu i za vreme menopauze, za osveženje organizma i opuštanje napetosti, za osobe koje imaju manjak kalcijuma i magnezijuma.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.