Kuda ide Evropa u bezbednosnom smislu?

Izvor: RTS, 11.Okt.2017, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuda ide Evropa u bezbednosnom smislu?

Sedmi Beogradski bezbednosni forum pod nazivom "Izgradnja zajedničke budućnosti u vremenu nesigurnosti" okupio je u Beogradu domaće i strane političare i stručnjake koji raspravljaju o globalnoj krizi, bezbednosnim problemima Evrope i Balkana i gde je mesto Srbije na globalnoj bezbednosnoj mapi. Na konferenciji će biti više od 100 govornika i 700 učesnika.
Kuda ide Evropa posebno u bezbednosnom smislu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jedno je od glavnih pitanja na Forumu.

"Najveće bezbednosne pretnje u Evropi su rast populizma i desničarskog ekstremizma, urušavanje država na Bliskom istoku i severu Afrike, potencijal za terorizam, organizovani kriminal, globalizacija i neuspeh koji globalizacija može da dovede, posebno u Africi, i tradicionalni sukob između Evrope i Rusije", navodi Filip Ejdus, docent na Fakultetu političkih nauka i istraživač na Univerzitetu u Bristolu.
Traži se i odgovor na to kakva je evropska perspektiva Balkana.
"Zapadni Blakan može da postane deo Evropske unije, pitanje je za koliko vremena, za koliko godina i kako će izgledati EU tada", ističe Florijan Biber sa Univerziteta u Gracu.
Direktorka Odeljenja za evropske politike češkog Ministarstva spoljnih poslova Jita Znamenačkova navodi da se Evropska unija suočava sa brojnim izazovima. 
"EU se danas suočava sa različitim krizama - Bregzitom, migrantskom krizom, katalonskim referendumom o nezavisnosti, ali je uvek u istoriji Unije bilo nekih vrsta kriza", navela je Znamenačkova. 
Zbog toga bi, apostrofirala je, uvek trebalo da imamo na umu da je EU amizciozan projekat i da se držimo tog puta. 
Prema rečima profesora Univerziteta u Ženevi Dušana Šiđanskog krize koje danas imamo u EU su drugačije nego ranije, i pritom deluju istovremeno.
"Situacija sa migrantima, terorizam, pretnje koje dolaze spolja... Unija je sada u problemu šta i kako da uradi. Potrebna je jedna sveobuhvatna vizija, jedan bez drugih problema ne možete da rešite", smatra Šiđanski. 
Akademski događaj, kojim je tradicionalno otvorena konferencija, usmerava dijalog mladih istraživača na ulogu EU u upravljanju krizama, ispitujući koliko je njihov uticaj vidljiv.
Na ovogodišnjem bezbednosnom forumu diskutovaće se o doprinosu saradnje Srbije i NATO bezbednosti u regionu, normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, odnosu bezbednosti i religije i uticaju žena na politiku na Zapadnom Balkanu.
Prethodnih šest godina na Bezbednosnom forumu učestvovalo je više od 4.000 ljudi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.