Od leta umesto klasičnog kućni pritvor

Izvor: S media, 22.Maj.2011, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od leta umesto klasičnog kućni pritvor

Osumnjičeni i optuženi za krivična dela mogli bi da se po odluci suda, tokom krivičnog postupka umesto iza rešetaka nađu u kućnom pritvoru, što je humanije rešenje za pritvorenika, a donosi i uštedu državnom budžetu od više miliona evra godišnje.

Rešenje po kom će osumnjičeni umesto u pritvoru, boraviti u svom stanu ili kući biće moguće po budućem Zakoniku o krivičnom postupku (ZKP), čije je usvajanje planirano na leto, rekao je Tanjugu član >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << radne grupe za izradu tog Zakonika Goran Ilić.

Tokom kućnog pritvora koji se uvodi kao jedna od mera za obezbeđenje pritvsustva okrivljenog u toku krivičnog postupka, osumnjičeni će boraviti u svom stanu ili kući i moraće oko ruke ili noge da nosi elektronsku narukvicu kojom će se kontrolisati njegovo kretanje, što je do sada bilo moguće samo u toku izdržavanja kazne kućnog zatvora, ukazao je Ilić.

Na predlog tužioca da se odredi kućni pritvor odluku će donositi sudija za prethodni postupak u fazi istrage, a u toku suđenja sudija ili sudsko veće, kada proceni da postoje dovoljne garancije da okrivljeni neće pobeći.

Stros-Kan u kućnom pritvoru na Menhetnu

Ceca „u kući“ od kraja maja!

Malović: Srbija nije oštećena zbog sporazuma sa Cecom

Kome će sve moći da se umesto pritvora, odredi zabrana napuštanja kuće ili stana zavisiće isključivo od suda i njegove procene ličnih, porodičnih, zdravstvenih, poslovnih i drugih prilika okrivljenog kome se ograničava sloboda kretanja zbog sumnje da je izvršio krivično delo, precizirao je Iić.

"Ideja je da se pritvor postavi kao izuzetak koji će se primenjivati restriktivno, jer se mora imati u vidu da je stanje u našim zatvorima alarmantno, jer u njima boravi duplo više pritvorenih i osuđenih lica, od broja koji mogu da prime po određenim standardima", ukazao je Ilić.

Profesor je istakao da kako Nacert zakonika ne propisuje zaprećenu kaznu (kao sada od preko 10 godina zatvora) za koju pritvor mora da bude određen, ubuduće će isključivo na sudu biti da proceni da li će pritvoriti lice koje je izvršilo teže krivično delo, kao li će neko lice držati u pritvoru samo dok ne prikupi potrebne dokaze, a onda ga ukinuti ili zameniti blažom merom.

Nacrt predviđa i funkcionalno novu nadležnost suda, a to je uvođenje sudije za izvršenje krivičnih sankcija, koji će, pored ostalog, da se stara i o izvršenju mere kućnog pritvora i imaće pomoć Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

U slučaju da osumnjičeni zloupotrebi poverenje pravosudsnih organa i prekrši nalog o dozvoljenom kretanju, kućni pritvor će biti ukinut i određen klasični pritvor.

Kućni pritvor može da traje kao i klasičan pritvor - šest meseci do podizanja optužnice, odnosno četiri godine do okončanja krivičnog postupka.

Elektronski nadzor će se vršiti iz komandnog centra koji se nalazi u Upravi kao i u slučaju lica koja su osuđena na kaznu kucnog zatvora do godinu dana.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Od leta umesto klasičnog kućni pritvor

Izvor: Blic, 22.Maj.2011

BEOGRAD - Osumnjičeni i optuženi za krivična dela mogli bi da se po odluci suda, tokom krivičnog postupka umesto iza rešetaka nađu u kućnom pritvoru, što je humanije rešenje za pritvorenika, a donosi i uštedu državnom budžetu od više miliona evra godišnje...Rešenje po kom će osumnjičeni...

Nastavak na Blic...

Od leta kućni pritvor umesto klasičnog?

Izvor: Večernje novosti, 22.Maj.2011

Na leto bi mogao da bude usvojen Zakonik o krivičnom postupku, koji će omogućiti da, po odluci suda, osumnjičeni tokom krivičnog postupka budu u kućnom pritvoru, uz nošenje elektronske narukvice

Nastavak na Večernje novosti...

Od leta, umesto u zatvor, kućni pritvor

Izvor: Mondo, 22.Maj.2011

Osumnjičeni i optuženi za krivična dela mogli bi da se po odluci suda, tokom krivičnog postupka, umesto iza rešetaka nađu u kućnom pritvoru.

Nastavak na Mondo...

Osumnjičeni umestou umesto u zatvor u kućni pritvor

Izvor: Glas javnosti, 23.Maj.2011, 07:07

BEOGRAD - Osumnjičeni i optuženi za krivična dela mogli bi da se po odluci suda, tokom krivičnog postupka, umesto iza rešetaka nađu u kućnom pritvoru...Ovo rešenje donosi uštedu državnom budžetu od više miliona evra godišnje, a i humanije je rešenje za pritvorenika...Po budućem Zakoniku...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.