Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Nov.2016, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuburović: U izveštaju EK zabeležen napredak

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da je bitno da je u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije zabeležen napredak u svim oblastima, pa tako i u oblastima koje se tiču pravosuđa, napominjući da zbog objektivnih razloga kasne izmene određenih zakona koji se odnose na borbu protiv korupcije.

Kuburović je za portal Telegraf rekla da Ministarstvo pravde užurbano radi i već iduće sedmice u Skupstini Srbije biće četiri zakona koja se tiču krivičnog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prava i borbe protiv organizovanog kriminala.

Navodeći da se tim zakonima sprovodi i Akcioni plan za borbu protiv korupcije i strategiju finansijskih istraga, Kuborović kaže da izmene Krivicnog zakonika donose brojne novine.

Prema njenim rečima, izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije predviđaju širu nadležnost Tužilaštva za organizovani kriminal i tesnu saradnju tužilaštva i policije, te da je predviđena reforma u okviru viših javnih tužilaštava.

"Osnivaju se posebna cetiri odeljenja koja će se baviti krivičnim delima sa elementima korupcije i nadamo se da ćemo sa tom novom organizacijom i novom obukom tužilaca imati znatno bolje rezultate", navodi ministarka.

Kada je u pitanju borba protiv korupcije, kaže Kuborivić, u izveštaju EK skrenuta je paznja da Srbija kasni sa određenim zakonodavnim izmenama, te da postoje objektivni razlozi za to, pre svega raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora što je, navodi, onemogućilo da vlada predlaže zakone.

"Da je Evropska komisija možda sačinjavala izveštaj samo mesec dana kasnije imali bismo bolje rezultate, jer bismo imali usvojene sve ove zakone koji se odnose na ono sta nam se stavlja kao primedba da kasnimo", kaže ministarka.

Kada je reč o promeni Ustava Srbije, Kuburović navodi što se tiče samog trenutka izmene najvišeg pravnog akta nije sigurna da će biti moguće poštovati rok da se to i učini.

"Nisam sigurna da li mozemo da ispoštujemo taj rok do kraja 2017. godine, ali kada je u pitanju javna rasprava o odredbama koje se odnose na izbor sudija i sastav Visokog saveta sudstva, Ministarstvo će da krene u detaljne analize", rekla je Kuburović i dodala da će ministarstvo pravde krenuti sa javnom raspravom u cilju da se napravi široki konsenzus.

Kuburović kaže da se kao jedan od problema pominje politički uticaj na sudstvo, te da se očekuje da se nezavisnost sudstva upravo ojača kroz izmene ustavnih odbredbi koje se tiču načina izbora sudija i sastava Visokog saveta sudstva.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.