Kuburović: Ostvaren napredak u odnosu na prošli izveštaj GRECO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2019, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuburović: Ostvaren napredak u odnosu na prošli izveštaj GRECO

"Najvažnije je da je ostvaren napredak u odnosu na prošli izveštaj i da Srbija nije pod stalnim monitoringom GRECO tela, ostavren je napredak, ali ne treba da se uljuljkamo i da zamenarimo ostale preporuke", rekla je Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović za RTV, odgovarajući na pitanje o najnovijem izveštaju Antikorupcijskog tela Saveta Evrope GRECO u kome se navodi da Srbija nije ispunila nijednu od 13 preporuka u oblasti sprečavanja korupcije poslanika, sudija i tužilaca.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />"Izveštaj je sačinjen u novembru 2018. u međuvremenu su urađene i druge stvari. Pozitivna strana je donošenje zakona o lobiranju i Srbija je donela moderan zakon kakav nema ni većina članica EU", rekla je Kuburović.

"Suština jeste da se preporuke odnose na postupak izbora sudija, sastav, a Ustav Srbije preporučuje kompoziciju saveta sudija i saveta tužilaca", rekla je ministarka.

Kako je navela, postupak za izbor i kriterijumi moraju biti vrednovani, podzakonski akti su se menjali u međuvremenu i ostvaren je napredak.

"Monitoring znači da se Srbija nalazi na listi zemalja koje se nalaze na listi zemalja članica Sveta Evrope, GRECO sposmatra i da li se ispunjavaju obaveze i postavlja se na viši nivo", rekla je Kuburović.

Kako je istakla, misija GRECO može doći u svakom času u državu da traži sastanak sa visokim zvaničnicima, ukoliko se ne ispunjavaju uslovi u borbi protiv korupcije.

"Još uvek nemamo konačni tekst ustavnih amandmana, jer je vlada samo dostavila predlog Skupštini da se pokrene postupak za izmene ustava. Potrebno je utvrditi konačan tekst", poručila je Kuburović.

Prema njenim rečima Venecijanska komisija je dala pozitivno mišljenje u skladu sa svim preprukama, a Venecijanska komisija utvrđuje smernice u pogledu nezavisnosti sudstva.

"Venecijanska komisija je ta koja daje poslednje mišljenje", rekla je Kuburović.

Ona je navela da kada je reč o preporukama ne postoji stav da je nešto minimalno, a nešto maksimalno.

"Neka neka druga država u EU ispuni što je ispunila Srbija, pa da govorimo o minimumu i maksimumu", rekla je Kuburović.

"Od onoga što su sudije i tužioci predlagali 70 odsto je usvojeno i to je ono što se tiče predloga izmene ustavnih amandmana", navela je ministarka.

Emisiju "Pravi ugao" u kojoj je govorila ministarka pravde Srbije Nela Kuburović, u celosti možete da pogledate ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kuburović: Srbija ostvarila delimičan napredak u borbi protiv korupcije

Izvor: Blic, 02.Apr.2019

Činjenica da danas nismo "globalno nezadovoljavajući" znači da se nalazimo na listi, kao i većina zemalja članica Saveta Evrope (SE) i da nismo pod stalnim monitoringom, poručuje ministarka pravde Nela Kuburović, osvrćući se na izveštaj antikorupcijskog tela Saveta Evrope (GRECO), gde je konstatovano...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.