Krstić: Zajam od Emirata u današnjem novcu je kao poklon

Izvor: Blic, 05.Mar.2014, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krstić: Zajam od Emirata u današnjem novcu je kao poklon

Vlada Srbije usvojila je večeras jednoglasno zaključak o prihvatanju zajma od Ujedinjenih Arapskih Emirata u iznosu od milijardu evra.

Srbija je od Ujedinjenih Arapskih Emirata dobila izuzetno povoljan kredit u iznosu od milijardu dolara, uz nominalnu kamatnu stopu od dva odsto i rokom otplate od 10 godina, rekao je ministar finansija Lazar Krstić na današnjoj sednici Vlade Srbije.

Otplata kamate počeće šest meseci posle povlačenja novca, a glavnica će se isplatiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tek posle 10 godina.

Prema rečima Krstića, sporazum o kreditu biće potpisan sutra u Abu Dabiju, a novac ćemo moći da povučemo kada za to budemo spremni, odnosno kada sporazum ratifikuje novi saziv Skupštine Srbije.

- Posebno je važno što nisu postavljeni nikakvi uslovi za trošenje tog novca, a Vlada Srbije će odlučiti na koji način je kredit najcelishodnije iskoristiti - istakao je Krstić.

On je ukazao da bi Srbija u svakom slučaju morala sa uzme kredit od milijardu dolara za finansiranje deficita, ali bi kod svih drugih poverilaca kamata bila između šest i sedam odsto.

- Zahvaljujući niskoj kamatnoj stopi, ovom kreditim mi svake godine štedimo 40 miliona dolara, odnosno ukupno 400 miliona za deset godina - objasnio je Krstić.

- U današnjem novcu to je bukvalno kao poklon, kao da je neko dao taj novac iz džepa. Ovo je dobar signal međunarodnoj zajednici i investitorima da Srbija ima kredibilitet - istakao je ministar finansija.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić zahvalio je na pomoći koju su pružili za sklapanje ovog aranžmana pre svega predsedniku republike Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću, a zatim i svim članovima vlade i ministru Krstiću.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.