Krovovi koji greju

Izvor: Politika, 23.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krovovi koji greju

Firma Veluks, poznati svetski brend u domenu građevinskih materijala, među prvima se prilagodila novim propisima nekoliko evropskih zemalja u kojima je nametnuta štednja energije od 25 do 30 odsto. Naime, kreirala je energetski efikasne stambene jedinice pod nazivom "soltag". Ovi domovi "budućnosti" su, rečju, poslednja reč tehnike u stanogradnji po pitanju štednje energije, kvaliteta izolacije, osvetljenosti i ventilacije. Mogu biti samostalne kuće, ali, što je veoma interesantno, mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se i kao posebna stambena jedinica lako nadograditi na višespratnice iz 60-ih i 70-ih godina sa ravnim pločama, bez potrebe da se povezuju na postojeće energetske sisteme u zgradi! Ravni krovovi zgrada tako mogu biti iskorišćeni kao nova građevinska mesta. "Soltag" je, kažu, idealno rešenje čak i za objekte na vodi, kao što su brodovi-kuće, sojenice ili splavovi.

Kuća "soltag" proizvodi sopstvenu toplotnu energiju za toplu vodu u kući i toplu vodu za podno grejanje. Takođe, proizvodi i električnu energiju za pumpe za topao vazduh i ventilaciju. Solarne ćelije od 3,5 kvadratna metra proizvode dovoljno električne energije za rad pumpi za sistem solarnih ploča, sistem podnog grejanja, ventilatore za grejne pumpe i sistem obnavljanja toplote. U periodima slabe sunčeve svetlosti, struja se crpi iz uobičajenih zaliha električne energije iz posebnog uređaja za tu namenu – kažu u Veluksu.

Zastakljena površina kuće je 28 odsto ukupne podne površine, što je iznad standarda. Ovako velike staklene površine dozvoljavaju optimalno dnevno osvetljenje, ali su takođe i izazov po pitanju energije. Zato se koriste skupovi energetski efikasnih materijala koji odgovaraju odnosu (razmeni) stakla prema izolovanim površinama, oba u vezi sa arhitektonskim stilom i efektom dnevnog osvetljavanja.

Najveće prozorske površine u kući gledaju na jug. Ovi južno okrenuti krovni prozori su standardni proizvodi koji obezbeđuju maksimalni pristup sunčevoj svetlosti. Propuštaju energiju u kuću, ali ograničavaju gubitak toplote.

Prema severu, gde je pasivna sunčeva toplota ograničena, krovni prozori su osmišljeni da unose svetlost unutra i zadržavaju toplotu. Krovni prozori okrenuti ka severu, koji su smešteni do ruba, prozori su superniske energije sa minimumom gubitka toplote. Pasivni kućni prozori sastoje se od jednog spoljnog stakla sa oknom niske izolacije u unutrašnjim okvirima. Okvir je smešten duboko u ram. Nisko postavljeni krovni prozori koji su okrenuti na sever napravljeni su sa vakuumski zapečaćenim oknima. Ovi prozori su vrhunski okovani šarkama i mogu da služe za komuniciranje između spoljne galerije i ukućana koji su unutra. Kupatilo ima visoko postavljene krovne prozore koji su laki za održavanje, a takođe su sa vakuumski zapečaćenim okovima. Pozicija prozora daje dobru svetlost, ali sprečava ljude da sa spoljne galerije gledaju unutra.

"Soltag" kuće takođe uvode io-kućni kontrolni uređaj pomoću kojeg prozori, svetlo i ostale komponente mogu da se regulišu ručnim daljinskim upravljačem ili da budu unapred isprogramirani. Temperatura u sobama reguliše se ručnim daljinskim upravljačem koji podešava i unutrašnje venecijanere i zamenu vazduha pomoću krovnih prozora. Spoljašni šaloni mogu biti povezani sa istim sistemom. Svetlost koja ulazi u dom može da se podešava pomoću unutrašnjih venecijaner roletni.

Ovakav stambeni prostor kombinuje velike količine dnevne svetlosti sa upotrebom fleksibilne zaštite od sunca. Ovo korisniku daje veliku slobodu kada koristi dnevnu svetlost i podstiče optimalnu udobnost unutar doma.

Krovovi nas štite od vetra i vremenskih uslova, ali cilj arhitekata "soltaga" je bio da razumno iskoriste te elemente i upotrebe energiju koja se emituje.

– Razumevajući mehanizme prirode, učeći od njih i sarađujući sa njima, možemo da konstruišemo zatvoreni sistem koji nudi održivo viđenje života u budućnosti. Iskorišćavajući energiju Sunca, svetlost i vazduh, stvorićemo zdrave kuće, koje su same sebi dovoljne i bez ugljen-dioksida – kažu u Veluksu.

S. M.

[objavljeno: 23.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.