Krov za seniore

Izvor: Politika, 06.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krov za seniore

U Beču se grade stanovi prilagođeni potrebama starijih sugrađana, što je nov model brige za osobe zašle u poznije godine

Imajući u vidu da će 2030. godine gotovo pola miliona Bečlija biti stariji od 60 godina, gradske vlasti su potražile najbolji način da unaprede njihovo stanovanje.

Da bi se sve većem broju starijih sugrađana omogućilo da ostanu da žive u sopstvenim stanovima onako kako im to najviše godi, u Beču je nastao stambeni projekat „Stanovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za generacije” koji treba da bude završen krajem maja. Kada bude predat stanarima na upotrebu pokazaće da je to dobar primer kako subvencionisana stanogradnja može od jednog neatraktivnog dela grada ili mesta da načini – poželjnu adresu.

Vila Kornhojzel iz 1802. godine, čiji izgled je prilično narušio zub vremena, a nalazi se pod zaštitom države kao spomenik kulture, godinama je ružila izgled bečkog okruga Otakring. Njenom sanacijom, otkupom zemljišta i izgradnjom 87 subvencionisanih stanova, ovaj deo Beča će dobiti nov izgled i postaće prijatno mesto za svakodnevni život, a ono što se posebno izdvaja kao dobro delo jeste to da je težište stavljeno na stanogradnju odgovarajuću za – seniore.

Projekat predstavlja kombinaciju manjih stanova namenski uređenih za starije generacije i većih – za porodice. Na taj način u okviru istog objekta smešteni su stanovi za više generacija: jedan mali jednosoban stan graniči se sa većim trosobnim stanom. Ova dva stana mogu da budu odvojena, ali mogu da budu i povezana unutrašnjim prolazom. To je idealno za mlađe porodice koje žele da im roditelji ili drugi stariji rođaci budu u neposrednoj blizini i uvek na oku.

„Stambena zajednica za seniore” podstiče komunikaciju između generacija. Na taj način se sprečava otuđenje starijih od mlađih, a svako za sebe može da ima odgovarajući prostor i da organizuje sopstveni način života.

Ova stambena zajednica zahvata 472 kvadratna metra. Reč je o ponudi za starije osobe, koje iz zdravstvenih ili socijalnih razloga ne mogu, ili ne žele, da žive same, a nije im neophodna sveobuhvatna socijalna usluga kao u domu za stara lica, ili je reč o seniorima čija su deca zasnovala porodice i prirodno žele da žive samostalno, a pri tome ne zaboravljaju na roditelje ili druge starije članove familije.

Prednosti ovakvog objekta su višestruke. Pre svega, mislilo se na osobe sa invaliditetom za koje je uređen prilaz zgradi i svakom stanu. Stepenice su široke da bi se lakše kretalo. Omogućeno je jednostavno preuređenje stana prema potrebama stanara. Svaki stan ima baštu i terasu u potkrovlju. Nije zanemarena ni okućnica: atraktivno je uređen deo između zgrada, sa klupama za sedenje i igralištem za decu. Tu je još i sauna, kao i zajednički salon za pranje veša. Urađen je i dovoljno prostran parking.

Ukupni troškovi gradnje iznose 11,8 miliona evra, a grad Beč je obezbedio dotaciju od 4,3 miliona evra.

Snežana Prljević

[objavljeno: 07/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.