Krivične prijave protiv urednika Informera, Pinka, Pravde

Izvor: N1 televizija, 04.Avg.2016, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivične prijave protiv urednika Informera, Pinka, Pravde

Nekoliko novinara i kulturnih radnika podnelo je u četvrtak Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv urednika Informera Dragana Vučićevića, vlasnika Pinka Željka Mitrovića, predsednika Srpskog sabora Zavetnici Stefana Stamenkovskog i glavnog uradnika "Pravde" Igora Marinkovića, zbog toga što su ih proglasili za izdajnike.

Od devetoro ljudi koje je dnevni list Informer 9. juna u tekstu "Kreće ubijanje Vučića", optužio za plaćenike SAD-a i EU kako >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << bi pravili haos u Srbiji, sedmoro je stavilo svoj potpis na krivičnu prijavu, Ilir Gaši, Vukašin Obradović, Borka Pavićević, Antonela Riha, Tamara Skrozza, Sergej Trifunović i Branislav Trifunović.

Pored glavnog urednika Informera Dragana Vučićevića, za zagovaranje i podstrekivanje mržnje, netolerancije i nasilja, podnosioci prijave optužuju i glavnog i odgovornog urednika TV Pink Željka Mitrovića, predsednika pokreta "Zavetnici" Stefana Stamenkovskog i glavnog urednika lista Pravda Igora Marinkovića. Prijavom je obuhvaćeno nekoliko krivičnih dela.

"Danas smo ovde zbog toga što želimo da se sami uverimo, ali da i drugima pokažemo, kako su institucije Republike Srbije sposobne da zaštite osnovna ljudska prava svih svojih građana i građanki - pa i naše pravo da mislimo, govorimo i pišemo", napominju podnosioci prijave.

"Ovde smo, takođe, u ime svih onih kojima se svakodnevno stavlja meta na čelo, koji se bezočno klevetaju i optužuju za najteža krivična dela, samo zbog toga što su se usudili da rade svoj posao ili iznesu kritički stav o stanju u društvu i državi", dodaje se u saopštenju.

Danas smo ovde, ističu podnosioci prijave, "zato što se ne plašimo i zato što ne želimo da živimo u državi kojom vlada strah i u kojoj se strahom vlada".

"Tu smo, možda i najviše, zbog onih koji se plaše da progovore, uvereni da će - ukoliko se usude na taj korak - biti javno diskreditovani i omalovaženi", navode podnosioci prijave, koji smatraju da bi njihovo ćutanje bilo "priznavanje navodne krivice".

"Na državi je sada da kaže svoju reč", ocenjuje se na kraju saopštenja podnosilaca prijave,

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović rekao je novinarima posle predaje krivične prijave da na taj način žele da saznaju kako će država reagovati, odnosno kako će se odnositi prema činjenici da svako u Srbiji može da bude optužen da je zaverenik i plaćenik.

“Očekujemo da od Tužilaštva konačno saznamo da li je u Srbiji to dozvoljeno”, kazao je Obradović.

"Naš cilj nije da se na sudu utvrdi kako smo mi u pravu - jer, mi to jesmo, samim tim što nismo ništa od onoga za šta smo optuženi, zbog čega smo osvanuli na naslovnim stranama", naveli su podnosioci prijave u saopštenju.

Oni objašnjavaju da žele da utvrde da li će država stati u njihovu, "ali i odbranu svih onih koje su Informer, TV Pink i slična izdanja, bez ikakvih dokaza, stavili na stub srama, označili kao plaćenike, izdajnike i zaverenike".

Autor teksta "Ne davimo Srbiju" Stefan Stamenkovski iz pokreta Zavetnici, reagujući na tužbu, tvrdi da su njegovi napisi uzdrmali sistem prozapadnih struktura u Srbiji koji je dugo uspostavljan: „Radujem se novoj prilici da, ovoga puta pred nadležnim organima, iznesem dokaze koji će sasvim sigurno biti dovoljni da se po službenoj dužnosti povede adekvatan krivični postupak protiv onih koji pokušavaju da sebe predstave kao žrtve. Nadam se da će Tužilaštvo samostalno i nezavisno odgovoriti na izazove uprkos stranim pritiscima“.

Nakon što je prijava predata, novinar Pinka optužio je predsednika NUNS-a Vukašina Obradovića za dvostruke aršine u slučaju novinara te televizije i Studija B, što je Obradović odbacio. U međuvremenu, linkovi do emisija televizije Pink koje su predmet tužbe uklonjeni su sa Jutjuba, a odgovor na pisanu molbu N1 za reakciju uprave te televizije nije stigao.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.