Izvor: B92, 30.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krajišnik: Pričao sam gluposti...

Hag -- Momčilo Krajišnik tvrdi da je "pričao gluposti" kada je tokom rata u BiH govorio da su Muslimani "izmišljena nacija".

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Alan Tiger, Krajišnik je prvo opovrgavao tvrdnju da je za vreme bosanskog rata negirao postojanje Muslimana kao nacije. Tužilac Tiger zatim je citirao iz zapisnika sa sednice Skupštine RS, održane u januaru 1993. godine, Krajišnikove reči da su Muslimani nacija koju su "izmislili" jugoslovenski komunisti. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"To znači da ste vi, ipak, negirali Muslimane kao naciju", sugerisao je Tiger.

"To nije tačno, ali jeste glupost ovo što je ovde pričao Momčilo Krajišnik. Ova je moja diskusija neodmerena i neprimerena. Ja nikada nisam negirao postojanje Muslimana kao nacije, ali je ovo što sam rekao potpuno pogrešno i vrlo mi je žao zbog toga", odgovorio je bivši predsednik Skupštine Republike Srpske.

Pošto ga je tužilac podsetio da je na mitingu u Banjaluci u avgustu 1994. rekao da "Muslimani ne žele da budu Srbi i treba im verovati jer ne znaju kako je lepo biti Srbin", Krajišnik je uzvratio da je tim rečima, zapravo, negirao tvrdnju prethodnog govornika, zvaničnika Srpske demokratske stranke Vojislava Kuprešanina da "Muslimani ne postoje i da su to Srbi".

"Ja tim rečima, na tom skupu koji je aplaudirao svačemu, ne podržavam nego negiram Kuprešanina. Kažem, ako oni kažu da su Muslimani, treba im verovati... Ja tako ne negiram Muslimane", tvrdio je Krajišnik.

Unakrsno ispitivanje optuženog koji je u svoju odbranu svedočio proteklih pet nedelja tužilac Tiger nastaviće sutra. Zastupnici optužbe su za unakrsno ispitivanje Krajišnika od sudskog veća dobili dve sedmice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.