Kraj akcije „Balkan ekspres“ kad bude uhapšen i Gudurić

Izvor: Blic, 10.Jun.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj akcije „Balkan ekspres“ kad bude uhapšen i Gudurić

Zagreb/Banjaluka - Istražni postupak u slučaju Pukanić je uglavnom okončan, ali su službeni postupci pred Županijskim sudom u Zagrebu i Okružnim sudom u Beogradu u toku, pa je nezahvalno prognozirati kad će istraga Pukanićevog ubistva biti potpuno okončana, kaže u intervjuu „EuroBlicu" Vladimir Faber, direktor policije Republike Hrvatske.

Za potpuni završetak istrage i okončanje akcije nazvane «Balkan ekspres» bitno je, naglašava on, da bude uhapšen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i osumnjičeni Bojan Gudurić, koji je i dalje u bekstvu.

Nedavno je u Srbiji uhapšen Željko Milovanović. Da li je u toj akciji, indirektno učestvovala i policija Hrvatske?

- Saradnja policija Hrvatske i Srbije u akciji „Balkan ekpres" je na dnevnoj bazi, uz punu kooperativnost ministarstava obe države. Odmah nakon ubistva Ive Pukanića i Nike Franjića uspostavljena je komunikacija sa čelnicima policijskih službi u regiji, a posebno s policijom Srbije. Ta saradnja je izuzetno intenzivna, a traje i danas.

Kako MUP Hrvatske sarađuje s policijskim agencijama u BiH i koje su mogućnosti da saradnja bude još bolja?

- Sa policijskim agencijama u BiH saradnja je obostrano korektna, a ostvaren je bitan napredak u odnosu na prethodne godine. Naglašavam - postoji prostor za unapređenje saradnje, što ne zavisi samo od policijskih struktura već i od međunarodne saradnje dve države.

Bojan Gudurić

Da li vam je MUP Republike Srpske do sada pomagao u nekim istragama i koliko je ta pomoć doprinela rešavanju pojedinih slučajeva?

- Policija RS profesionalno reaguje na sve zahteve MUP Hrvatske koje upućujemo u rešavanju svih oblika kriminaliteta. Podsećam da je tokom prošle godine sproveden niz zajedničkih akcija. Moram istaći da je MUP RS, pri prvom pokušaju hapšenja Željka Milovanovića u Doboju, pomogao u rasvetljavanju njegovo uloge krivičnom delu i lociranju. Iako se u medijima pojavila spekulacija kako je Milovanović pobegao zbog dojava iz policijskih krugova, smatramo da je u konkretnom slučaju policija RS vrlo korektno i profesionalno reagovala.

Ako se Hrvatska i BiH potpišu ugovor o izdržavanju pravosnažnih kazni, znači li to da će MUP Hrvatske uhapsiti sve begunce za kojima BiH trenutno traga?

- Pitanje je hipotetičko pa je na njega teško odgovoriti, ali ističemo da će MUP Hrvatske uvek postupati u skladu s važećim nacionalnim zakonodavstvom, pa tako i u slučaju potpisivanja ugovora o međusobnom izdržavanju kazni.

I policija se mora prilagođavati

U poslednjih desetak godina MUP Hrvatske je uradio niz reformi usvajajući evropske standarde. Nova uprava u MUP RH insistira na intenziviranju reformi, a posebno na izgradnji kapaciteta za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i transformacije policije u javni servis građana. Ni u jednom trenutku ne može reći da je ovaj proces dovršen jer se policija mora prilagođavati svim društvenim promenama i novim pojavnim oblicima kriminala", kaže Faber.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.