Kovačević: Prvi kvartal procenjujem na plus 5, u drugom 1 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Apr.2020, 16:39

Kovačević: Prvi kvartal procenjujem na plus 5, u drugom 1 odsto

Ekonomista Miladin Kovačević, inače direktor Republičkog zavoda za statistiku, procenjuje da je rast BDP Srbije u prvom kvartalu bio plus 5 odsto, a da bi u drugom, od aprila do juna, prema svim sadašnjim pokazateljima, mogao da bude jedan odsto.

„Najnovija događanja i sve veća ekonomska aktivnost privrednih subjekata, te martovski podaci za industriju, koji pokazuju da je prerađivačka porasla za oko 2,7 odsto, uprkos tome što je pola meseca bilo vanredno stanje, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i to da je moja procena za prvi kvartal pet odsto, zaključujem da prvobitno izrečena ocena nultog rasta u toku godine nije bila preoptimistična“, kaže Kovačević za Tanjug.

Kovačević navodi da je verovatnoća bila da u drugom kvartalu, od aprila do juna BDP raste oko jedan odsto, da za pola godine imamo pad od minus dva odsto i da celu godinu budemo na nultom rastu.

„To su sve kalkulacije koje počivaju na verovatnoćama“, dodao je on.

Komentarišući poslednje podatke Eurostata za prvi kvartal 2020. godine koje predviđaju privredni pad u EU od 3,5 procenata, a u Evrozoni minus 3,8 Kovačević je rekao da se one ne slažu sa procenama koje je prognozirao MMF pre dve nedelje , a koje su pokazale da bi taj pad mogao da bude minus 6, 1 odsto.

Ističe da Eurostat može verodostojnije da proceni efekte krize.

„MMF je prognozirao pad BDP Srbije za tri odsto i to je vrlo konzervativna procena“, rekao je Kovačević.

Navodi da je april najgori mesec što se očekivanja rasta tiče imajući u vidu krizu, ali da informacije koje stižu od preduzeća koja se bave proizvodnjom i trendovi što se zaposlenosti tiče dovode do toga da se može doći do zaključka da će u drugom kvartalu, odnosno od aprila do juna BDP Srbije imati rast od jedan odsto.

Kancelarija za statistiku EU u svom poslednjem izveštaju za prvi kvartal 2020. godine predviđa privredni pad u EU od 3,5 procenata, a u Evrozoni minus 3,8 odsto, što je najveći pad, kako navode, od početka merenja ove statistike 1995 godine.

Evrostat navodi da će se u prvom kvartalu 2020. godine, u zemljama koje koriste zajedničku valutu evro, BDP smanjiti za 3,8 procenta u odnosu na prethodni kvartal. Za isti period na nivou EU 27 predviđa se privredni pad od 3, 5 procenata BDP.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.