Izvor: Blic, 22.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunicu čuva samo jedan glas

Koštunicu čuva samo jedan glas

Vlada Srbije i dalje krpi većinsku podršku u Skupštini, što je pokazalo i glasanje o izboru Ivane Dulić-Marković za vicepremijera, a Gorana Živkova za ministra poljoprivrede. Koštunica je na jedvite jade skupio 126 glasova jer su poslušnost otkazala i trojica socijalista, Milorad Vučelić, Milomir Minić i Bojan Kekić.

Da bi se izglasala mini rekonstrukcija Vlade, po prvi put je u ovakvim situacijama, od kada je predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << parlamenta, glasao i Predrag Marković.

Na izboru za prvu potpredsednicu Vlade Srbije u istoriji, Ivana Dulić-Marković morala bi da zahvali predsedniku parlamenta Predragu Markoviću. Vladajuća većina prilikom njenog izbora bila je toliko tanka da je nezavisni poslanik i predsednik parlamenta prekjuče morao da pogazi svoje obećanje, da kao predsednik svih poslanika neće glasati za zakone, te podrži izbor njegove nekadašnje stranačke koleginice.

Izveštaj sa glasanja pokazuje da se Marković našao u grupi sa još 125 kolega koje su podržale novu potpredsednicu. Među onima koji nisu podržali izbor Ivane Dulić-Marković našla su se tri poslanika SPS - Milorad Vučelić, Milomir Minić i Bojan Kekić, tako demantujući tvrdnju Ivice Dačića da će ovaj poslanički klub biti složan prilikom glasanja o maloj rekonstrukciji Vlade.

S obzirom na to da je svaki glas bio bitan, ni podrška doskorašnjeg člana kluba 'Za evropsku Srbiju' Slobodana Živkucina nije bila za bacanje. Za razliku od njegovog ranijeg principijelnog stava da glasa za one 'razumne zakone koje predloži Vlada', nekadašnji poslanik SPO, a zatim i SDPO, sada je otvoreno podržao rekonstrukciju Vlade.

On je obavestio Skupštinu Srbije da je izašao iz poslaničke grupe 'Za evropsku Srbiju' i da će nastaviti da deluje kao nezavisni poslanik, čime je prestala da postoji poslanička grupa 'Za evropsku Srbiju', pošto je on bio njen peti član.

Ljiljana Nestorović, poslanica SDP i šef poslaničke grupe 'Za evropsku Srbiju', izjavila je novinarima da je sada postalo jasno da je priča da je Živkucin uzeo novac da bi prešao u opoziciju deplasirana i da će 'pre biti da je to sada slučaj'.

- Ovim se potvrđuje praksa da vlast većinu obezbeđuje otimanjem opozicionih poslanika - zaključila je ona.

Nikola M. Jovanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.