Kostić: Ulaskom arapskog kapitala više posla i radnih mesta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Mar.2013, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kostić: Ulaskom arapskog kapitala više posla i radnih mesta

BEOGRAD -

Ulaskom arapskog zdravog kapitala i investiranjem u srpsku poljoprivredu svi zajedno možemo imati koristi - više posla i nova radna mesta, kaže Miodrag Kostić, predsednik ''MK Grupe''.

''Za Srbiju je od izuzetnog značaja što je prepoznala ovakvog investitora i otvorila mu vrata, a bilo bi idealno kada bi naša zemlja imala više ovakvih partnera u poljoprivredi'', rekao je Kostić za današnju ''Politiku' i dodao da se raduje dolasku arapskog kapitala.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Prema njegovim rečima, za ''MK Grupu'', ove investicije predstavljaju dolazak potencijalnog partnera, snabdevača mesom, i nova radna mesta.

Kostić je naveo i da mu je žao što Srbija nije uspela da zadrži poljoprivredne kombinate, pošto su bili postavljeni kao "MK Grupa'' danas, težim putem, pokušava da organizuje svoja poljoprivredna preduzeća.

Odgovarajući na pitanje zašto nije ''MK Grupa'' preuzela propale kombinate koji su ponuđeni Arapima, Kostić je rekao da ta kompanija ima druge prioritete i da su procenili da je za kompaniju značajnija poslovna šansa za širenje u Ukrajini, nego u Srbiji, gde ima oko 20.000 hektara koje obrađuje, a to je gotovo upola manje od onoga što je ta kompanija imala, pre šest godina - oko 42.000 hektara.

''U to vreme smo u Ukrajini imali svega hiljadu hektara oranica u zakupu, a danas 55.000, težimo da te površine povećamo'', rekao je predsednik ''MK Grupe''.

Prema rečima Kostića, za njega i ''MK Grupu'' zemlja u Vojvodini je skupa za iznajmljivanje.

On je objasnio da je u poslednjih pet-šest godina, cena hektara u zakupu povećana sa 50 na 500 evra, dok je u Ukrajini u istom periodu cena zakupa porasla s desetak na 50 do 60 evra po hektaru.

Prosečna cena oranica u Vojvodini je oko pet hiljada evra za hektar i ona odgovara trenutnim tržišnim prilikama. Postoje indicije da će cena hektara, ulaskom Srbije u EU, skočiti na 35.000 do 50.000 evra, kao što je u Danskoj i Holandiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kostić: Ulaskom arapskog kapitala više posla i radnih mjesta

Izvor: Capital.ba, 03.Mar.2013

BEOGRAD , Ulaskom arapskog zdravog kapitala i investiranjem u srpsku poljoprivredu svi zajedno možemo imati koristi – više posla i nova radna mjesta, kaže Miodrag Kostić, predsjednik “MK Grupe“. “Za ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.