Kostić: Rad SANU se ne vidi dovoljno,imali smo 350 aktivnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2020, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kostić: Rad SANU se ne vidi dovoljno,imali smo 350 aktivnosti

Predsednik Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić rekao je danas da je SANU, iako postoji čujan komentar da "akademija ne radi ništa", prošle godine realizovala oko 350 skupova, predavanja, koncerata.

"Mnogo toga se događa u okviru SANU, a opet i dalje postoji čujan komentar da 'akademija ne radi ništa', i u tome vidim i našu vrstu krivice što aktivnosti koje smo preduzimali nisu bile dovoljno vidljive", rekao je Kostić.

Predstavljajući kratak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uvid o aktivnostima prošle godini, naveo je da je održano oko 350 skupova, predavanja, izložbi, okruglih stolova i koncerata.

Kostić ističe da je lane u SANU održano je 67 naučnih skupova, sa velikim brojem stranih predavača oko 50, a kako kaže, broj gostiju iz inostranstva je bio daleko veći.

Prema njegovim rečima, Galerija je zabeležila neočekivani rekord jer je izložbu slika Ljube Popovića posetilo oko 60.000 ljudi, a u toku je izložba duhovnog i kulturnog nasleđe Manastira Studenica "Drevnost, savremenost, postojanost".

Planovi za ovu godinu su mnogobrojni i od januara do maja SANU čeka, kako kaže, prilično zgusnust program.

Samo jedan deo je 23 koncerta u galeriji SANU, izložba posvećena Zahariju Orfelinu i Vlahu Bukovcu, zatim naučni skupovi, srpsko-nemački simpozijum, a baviće se između ostalog i pitanjima promene klime.

Biće i predavanje o Nikoli Tesli, brojne konferencije o obrazovanju i strateškim pravcima razvoja Srbije.

"Od ove godine dva puta ćemo progovoriti i o ključnim problemima ovog društva, odnosno Kosova i Metohije. Jedan deo toga je demografija, mogućnost zapošljavanja, problemi kulture i obrazovanja", rekao je Kostić, koji smatra da je dve ovo neophodno, jer ulazimo "u jednu vrstu učmalosti i jednoobrazja".

Napominje da u razmatranje tih problema imaju u planu da uključe i stručnjake iz inostranstva, ali i nestomišljenike.

"Počećemo 15. i 16. aprila i nadam se da će rezultati tih diskusija, razmena mišljenja i stavova, biti od izvesne pomoći celom društvu. Pogotovo danas kada nam se čini da se ponovo neke stvari pojednostavljuju i grupišu u nekakvim ideološkim i partijskim pravcima", istakao je Kostić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.