Kosovska policija privela urednicu portala KoSSev iako je bila na radnom zadatku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2020, 17:28

Kosovska policija privela urednicu portala KoSSev iako je bila na radnom zadatku

Urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević je u momentu privođenja, danas oko 14 časova, zbog kršenja zabrane kretanja, bila na novinarskom zadatku, saopštio je taj portal.

"Urednica našeg portala privedena je tokom zadatka provere stanja u Domu zdravlja u Zvečanu, a nakon jutrošnje objavljene vesti o situaciji u bolnici u Gračanici. Tekst je trebalo da bude deo serije tekstova o funkcionisanju zdravstvenih institucija u srpskim sredinama tokom pandemije koronavirusa", ističe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << portal.

Ona je takođe osmatrala atmosferu u opštinama Severna Mitrovica i Zvečana tokom potpune obustave kretanja, a što je takođe deo serije tekstova o kojima KoSSev redovno izveštava, navodi portal.

Policija: Radi se o krivičnom delu "nepostupanje po zdravstvenim propisima u vreme epidemije"

Portparol Kosovske policije za region Sever Branislav Radović rekao je Radiju Slobodna Evropa, povodom privođenja Tatjane Lazarević, da se radi u krivičnom delu "nepostupanje po zdravstvenim propisima u vreme epidemije" i da slučaj ide u redovnu proceduru.

Odlukom Vlade Kosova novinari i medijski radnici izuzeti su od ograničenog kretanja, ukoliko su na radnom zadatku koji se tiče epidemiološke situacije.

Tatjana Lazarević je nakon obavljenih procedura, odlukom tužioca puštena na slobodu.

Lazarevićeva misli da je "ciljano" privođena

Lazarevićeva je danas popodne potvrdila da je bila privedena, pa puštena.

Ona je za N1 rekla da je imala sve potrebne dozvole za rad tokom zabrane kretanja i da je bila na radnom zadatku, kao što je i tokom cele protekle nedelje radila tekstove o atmosferi tokom karantina.

"Sumnjam da sam ciljano privedena", rekla je Lazarević i dodala da je imala dve novinarske legitimacije, da je nosila rukavice i masku, i da je kod sebe u torbi imala diktafon.

UNS poziva novinare i medije na solidarnost sa Tatjanom Lazarević

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu pozivaju na kolegijalnu solidarnost novinara i medija na srpskom i albanskom jeziku u zahtevu da tužilac u Kosovskoj Mitrovici odustane od krivičnog gonjenja urednice KoSSev portala.

UNS i UNS na Kosovu ukazuju da je ovo prvi slučaj da je u vreme vanrednih mera zbog pandemije uhapšen i u policijsku stanicu priveden novinar zbog izveštavanja u vreme zabrane kretanja, da mu preti krivični postupak, a da postoji jasna odluka prištinskih vlasti da je novinarima dozvoljen celodnevni rad na terenu.

UNS i UNS na Kosovu podsećaju da po odluci vlasti u Prištini za novinare na Kosovu ne važi mera ograničenog kretanja, ako izveštavaju sa terena o situaciji u vezi sa koronavirusom.

UNS i UNS na Kosovu su zabrinuti zbog objavljivanja očigledno policijskih fotografija legitimisanja i privođenja Tatjane Lazarević i komentara javnih ličnosti koji pravdaju postupak policije, istovremeno prećutkujući da je novinarima dozvoljeno kretanja i izveštavanja u vreme policijskog časa.

UNS i UNS na Kosovu pozivaju Inspektorat kosovske policije da utvdi da li su policajci prekršili svoja ovlašćenja privođenjem Tatjane Lazarević koja im je pokazala novinarsku legitimaciju.

UNS i UNS na Kosovu solidarišu se sa Tatjanom Lazarević i traže podršku međunarodnih novinarskih organizacija za hitnu obustavu njenog krivičnog gonjenja.

Šeholi: Zabrana važi za sve građane

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa u Prištini Fatmir Šeholi ocenio je danas da je urednica KoSSeva Tatjana Lazarević kršenjem zabrane, koja važi za sve građane dve opštine na severu Kosova, učinila neprimeren potez u vreme epidemije korona virusa, a portal KooSSev objavio je da je Lazarević bila na novinarskom zadatku.

Publicista i dugogodišnji novinar Šeholi ocenio je da je zloupotreba legitimacije novinara u svrhe izlaska u vreme zabrane kretanja "katastrofalna".

"Gospođa Lazarević je tim činom prekršila pravila novinarstva i time doprinela da se ostali novinari pitaju da li ona uopšte profesionalno obaveštava i radi posao. Ako kršite zabranu izlaska, onda kako da narod veruje onome koji krši pravila" upitao je Šeholi.

On je u ime Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa pozvao udruženja novinara da reaguju na "neprimereno ponašanje i najoštrije osude postupak urednice KoSSeva".

"Kada neko napada novinare svi mi osuđujemo takve postupke, ali treba i kada neko od nas pravi kardinalne greške da najoštrije reagujemo", rekao je Šeholi, prenosi Kosovo Onlajn.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

UNS poziva novinare i medije na solidarnost sa Tatjanom Lazarević

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Apr.2020

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu pozvali su večeras na kolegijalnu solidarnost novinara i medija na srpskom i albanskom jeziku u zahtevu da tužilac u Kosovskoj Mitrovici odustane od krivičnog gonjenja urednice Kossev portala Tatjane Lazarević..."Ovo prvi slučaj da je u vreme vanrednih...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.