Kosovo pokušava da popravi stvari vanrednim izborima

Izvor: Southeast European Times, 03.Nov.2010, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo pokušava da popravi stvari vanrednim izborima

Nakon što je trenutna vlada srušena u utorak glasanjem o poverenju, vršilac dužnosti predsednika Kosova saopštio je datum održavanja prevremenih izbora.

03/11/2010

Linda Karadaku i Muhamet Brajšori za Southeast European Times iz Prištine -- 3.11.2010

Na vrhuncu političke krize na Kosovu, parlament je u utorak (2. novembra) glasao za svoje raspuštanje. Odmah posle glasanja, vršilac dužnosti predsednika Kosova Jakup Krasnići saopštio je da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << prevremeni izbori biti održani 12. decembra.

Ovo glasanje, 66 prema 1, je prvi slučaj da je vladu srušila sama vladajuća stranka, nakon što je aktuelni premijer pozvao na glasanje o poverenju.

„Suočavamo se sa testom demokratije u našoj novoj zemlji“, rekao je premijer Hašim Tači uoči glasanja. On je pozvao zakonodavce da usvoje zahtev, rekavši da će se time okončati institucionalna kriza.

Zahtev je podnela Nova kosovska alijansa (NKA), koju vodi biznismen Bedžet Pakoli. Potpredsednik stranke Ibrahim Makoli je za politička previranja na Kosovu okrivio bivšeg predsednika Fatmira Sejdijua i njegov Demokratski savez Kosova (DSK).

„Kosovo je u dubokoj političkoj i institucionalnoj krizi, najgoroj od 2000. godine. U osnovi krize je neuspeh ove vlade i njenih partnera u upravljanju, jer su se fokusirali na interese svojih političkih stranaka, a ne na rad na interesima zemlje“, rekao je Makoli.

Sama DSK je jasno stavila do znanja da neće glasati.

Član stranke Ismet Bećiri rekao je da je, mada je ustavno pravo predložiti glasanje, njegova stranka „protiv sadržaja zahteva, prema kojem DSK ispada kriva za celokupan proces“.

Tokom konferencije za novinare posle glasanja, Tači je rekao da je zemlja u krizi od kada je Sejdiju podneo ostavku u septembru.

„Razumemo i uvažavamo ovaj zahtev kao ustavnu krizu za izlazak iz ove situacije, jer smo mi pravna država. Ustav i zakoni treba da se poštuju i poštovaće se do kraja“, rekao je Tači, naglašavajući da će institucije zemlje nastaviti sa radom.

„Ovo je kraj diskreditovane vlade, koja je bukvalno srušila samu sebe zbog nedovoljnog napretka zemlje“, rekao je Ilir Deda, predsednik stranke Novi duh. „Sada vidimo da se stvorila klima za promene, a decembarski izbori… će pokazati kuda ćemo ići u sledećoj deceniji.“

Niko u zemlji nije delovao iznenađeno ishodom glasanja.

„Situacija nije bila dobra i na neki način smo i očekivali da će političke stranke doneti ovu odluku. Ono što je, po meni, važno, jeste da se organizuju demokratski izbori bez bilo kakvih većih problema koji bi mogli izazvati veću krizu na Kosovu“, rekla je Ardita Osmanaj iz prištinske nevladine organizacije JEF-Kosovo.

Asad Gaši, analitičar sa Balkanskog političkog instituta-IPOL, se slaže. „Važno je vladati situacijom. Na vladi je da ponudi stoprocentnu podršku centralnoj izbornoj komisiji, kao i da se posveti nastavku nekih procesa koji bi mogli da budu u interesu zemlje. [Nadajmo se da će izbori dovesti] do podrške koja je potrebna novoj vladi za razgovore sa Beogradom“.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.