Kosovo obeležava deceniju samoproglašene nezavisnosti

Izvor: B92, 18.Feb.2018, 10:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo obeležava deceniju samoproglašene nezavisnosti

Priština će nastaviti proslavu desete godišnjice nezavisnosti Kosova koja je proglašena na osnovu odluke Skupštine Kosova donete 17. februara 2008. godine.

Sađenjem 115 stabala u znak zahvalnosti državama koje su priznale nezavisnost Kosova, u Memorijalnom kompleksu "Adem Jašhari" u selu Prekaze počinje drugi dan programa povodom te godišnjice.

Biće održana i konferencija "Decenija nezavisnosti", a u podne, svečana sednica Skupštine Kosova, posle koje će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti parada Bezbednosnih snaga i Policije Kosova. U Ministarstvu inostranih poslova biće predstavljena "Knjiga nezavisnosti", s poslanicima koji su proglasili nezavisnost Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači u 15 sati u hotelu "Emerald" prirediće prijem i koktel za predstavnike institucija Kosova, strane goste i diplomatski kor.

Juče je održana svečana sednica Vlade, bili su organizovani i ulični nastupi dečijih i folklornih ansambala u Prištini. U Nacionalnoj biblioteci Kosova otvorena je izložba. Na Trgu Skenderbega, besplatan koncert održala je svetski poznata pevačica poreklom s Kosova, Rita Oro.

Uz predsednika SAD Donalda Trampa i državnog sekretara Reksa Tilersona, godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosovu između ostalih su čestitali i bivši američki predsednici Bil Klinton i Džordž Buš, bivše državne sekretarke Medlin Olbrajt i Kondoliza Rajs i bivši komandant NATO snaga u Evropi, general Vesli Klark.

Dok su Albanci južno od Ibra u subotu proslavljali desetu godišnjicu nezavisnosti Kosova, Srbi na severu organizovali su protest i postavili postere na kojima je na srpskom, albanskom i engleskom bilo ispisano "10 godina okupacije Kosova i Metohije".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svečarski u parlamentu Kosova: 'Uspeli smo, jer smo znali šta želimo'

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Feb.2018

"Bili smo odlučni, i stvorili smo dobra prijateljstva na našem putu za slobodu", rekao je Kadri Veselji predsednik Skupštine.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Parada bezbednosnih i policijskih snaga Kosova

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Feb.2018

U centru prestonice Kosova Prištini je, povodom desetogodišnjice nezavisnosti, održana parada Kosovskih bezbednosnih snaga i Policije. Video: Kosovski servis RSE

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.