Izvor: Nezavisne Novine, 19.Apr.2017, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Košarac: Očekujem da set zakona o akcizama bude usvojen

SARAJEVO – Sjednica kolegija u proširenom sastavu održana je danas, dan prije sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Novinarima su se nakon sjednice obratili Šefik Džaferović i Staša Košarac, koji su kazali da očekuju da će akcize biti usvojene.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović je nakon sjednice proširenog Kolegija tog doma izjavio novinarima da je set zakona o akcizama nešto što >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je po planu rada predmet sutrašnje redovne sjednice Predstavničkog doma.

“Taj set zakona, sva četiri zakona, će biti razmatrana na način kako je to predloženo. Izjašnjavat ćemo se, prije svega, o hitnoj proceduri, a nakon toga o zakonima”, kazao je Džaferović.

Dodao je da očekuje da zakoni sutra budu usvojeni.

Radi se o: Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlogu  zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli

Savjet ministara BiH je nedavno na vanrednoj sjednici utvrdilo set ovih zakona, a prijedlozi navedenih zakona  u odnosu na ranije utvrđene tekstove su normativno-tehnički usklađeni s mišljenjem Zakonodavnopravnog sektora Parlamentarne skupštine BiH.

Usvajanjem ovih zakona omogućava se nastavak aranžmana s MMF-om.

Staša Košarac osvrnuo se na ulogu SDS-a, kazavši da su proteklih dana bili svjedoci različitih stavova iz te stranke.

"Jedno su govorili ministru u Savjetu ministara, jedno govore ljudi koji rade u Parlametnu i treće govori Vukota Govedarica. Predsjednik Dodik i rukovodstvo Republike Srpske pozvali su SDS da se u Banjaluci razgovara o akcizama i setu zakona iz reformske agende. Sjetimo se svi zajedno da oni nisu došli na taj sastanak. Prema tome, ne znam odakle Bosiću da nas poziva danas na nešto, i da mi slijedimo njegovu politiku", kategoričan je Košarac.

Dodao je da SNSD-ovu inicijativu da zajedno pokrenu proceduru za izglasavanje nepovjerenja savjetu ministara, SDS nije podržao.

"Naš poziv je bio jasan, da se okupimo oko jedinstvenog političkog stava, jer smo uvidjeli vrlo jasnu situaciju da SDA ponižava SDS, ponižava njihove ministre. Tražili smo da zajedno prestanemo omogućavati ljudima iz SDA, prije svega Izetbegoviću i Zvizdiću, da se na takav način igra sa ljudima koji dolaze iz Republike Srpske", rekao je Košarac.

Bakir Izetbegović, lider SDA, stigao je u klub SDA u Predstvaničkom domu Parlamentarne skupštine BiH gdje će u tri sata održati sastanak sa 10 poslanika u ovom klubu kako bi izlobirao glasove za sutrašnju sjednicu na kojoj će biti razmatran set zakona o akcizama na naftu i naftne derivate.

Na sjednici predstavničkog doma koja je održana petog aprila.

Ovaj set zakona vraćen je u redovnu procedure zbog toga što nije bilo dovoljno glasova koji bi podržali hitnu proceduru.

Bilo je 19 poslanika Za i 19 protiv, dok je jedan bio suzdržan.

Odluku Izetbegovića da danas dodje u klub je zbog toga što su na prošloj sjednici zakon oborila četiri poslanika iz njegove stranke (Senad Šepić, Salko Sokolović, Šemsudim Mehmedovic i Sadih Ahmetovic.)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Pandurević: Bez zaduživanja nema tendera, odnosno muljanja

Izvor: Blic, 20.Apr.2017, 14:59

Aleksandra Pandurević je na sednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH rekla da danas parlamentarci trebaju rešiti dilemu da li je Savet ministara izmene Zakona o akcizama uputio po hitnoj proceduri ili ne...- Bila sam s ministrom Draganom Mektićem tu noć kada se dogodila famozna telefonska...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.