Korupcija u zdravstvu, ima li leka?

Izvor: RTS, 18.Jul.2013, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korupcija u zdravstvu, ima li leka?

Više od 400 građana za samo mesec dana prijavilo je organizaciji "Srbija u pokretu" korupciju u zdravstvu. Zabrinjava to što velika većina pacijenata da ono što im se traži, pravdajući se "da im je zdravlje najbitnije", kaže direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić.

Za samo mesec dana otkako je nevladina organizacija "Srbija u pokretu" uvela servis za prijavu korupcije u zdravstu putem SMS-a, javilo se više od 400 građana. Mesečni izveštaji tog udruženja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pomoći će resornom Ministarstvu da pored redovnih kontrola organizuje i vanredne.

Ministarstvo zdravlja poručuje da su u toku radikalne mere protiv korupcije u tom sektoru, a istraživanje Agencije za borbu protiv korupcije ukazuje da ima mnogo prostora za mito i zloupotrebe u zdravstvu.

Zakazivanje pregleda na šalteru prva je prepreka sa kojom se pacijenti svakodnevno susreću i gde se najviše odstupa od procedura. Sledi dugo čekanje na ulazak u lekarsku ordinaciju i od dijagnostike opet dugo čekanje na intervenciju.

Redovi, čekanja, liste, veze neminovno vode do čašćavanja i podmićivanja. Mito se najčešće traži indirektno i to više u bolnicama nego u domovima zdravlja, pokazuje istraživanje Agencije za borbu protiv korupcije.

"Kada su pacijenti pitani šta rade u situaciji kada im neko traži mito, ono što je zaista zabrinjavajuće je da je 60 odsto pacijenta odgovorilo da da ono što im se traži, ili ono što smatraju da treba da daju, zato što im je zdravlje najbitnije", kaže direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić.

Svaku sumnju u vezi sa korupcijom u zdravstvu, građani osim nadležnoj inspekciji od pre mesec dana mogu da prijave i udruženju "Srbija u pokretu", i to anonimno. Treba da pošalju SMS poruku na broj 061/24-444-24.

"Oni nama ostavljaju broj telefona na osnovu koga ih mi zovemo, sve podatke koje nam u tom procesu daju ostaju u bazi podataka "Srbije u pokretu", ne odlaze dalje, tako da prijave koje ćemo mi slati kao krivične prijave prema Republičkom javnom tužilaštvu će biti bez imena i podataka samih građana", kaže Ana Babić iz pokreta "Srbija u pokretu"

Identifikovanje i procesuiranje svakog pojedinačnog slučaja znak je da država funkcioniše, kaže ministarska zdravlja Slavica Đukić Dejanović. Tvrdi da je borba protiv korupcije na višem nivou primarni zadatak tog ministarstva.

"Centralizovane javne nabavke su jedan od antikoruptivnih koraka, pod uslovom da ih zaista organizujemo, a uverena sam da hoćemo, na način da svaki korak bude transparentan", kaže Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, kod zapošljavanja, takođe, ima korupcije. "Mi insistiramo da se direktori isključivo u radni odnos primaju putem konkursa. Mi ćemo to uvesti i kao obavezu, ali to moramo uraditi zajedno sa Ministarstvom rada i činimo već korake u tom smislu", kaže ministarka zdravlja.

Očekuje se da će borbi protiv korupcije doprineti i zdravstveni nacionalni račun, koji bi, kako je planirano, od 2014, trebalo da pokaže jasan put priliva i odliva novca u zdravstvu. Za suzbijanje najopasnije bolesti u zdravstvu, ima još predloga.

"Potrebno je jasno definisati sve što se odnosi na dopunski rad. Taj dopunski rad mora biti stavljen u okvire sistema i da se sankcioniše ono na šta se mnogi građani žale, a to je da se vizit kartama po podne upućuju u istu ustanovu ili u privatnu ustanovu", kaže predsednica Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljević.

Do tada, dragocena je pomoć građana. Vrlo jednostavno - slanjem SMS poruke, u kojoj treba navesti grad i ustanovu u kojoj je neko tražio ili dao mito, ili napravio neko drugo krivično delo korupcije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.