Korupcija institucija ugrožava živote Novosađana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2012, 21:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korupcija institucija ugrožava živote Novosađana

NOVI SAD -

Požar u "Kontrastu" podstakao je Novosađanku Branku Milić da pozove ekipu Televizije Vojvodine i kako kaže, raskrinka licemerje države i inspekcija i dokaže njihovu odgovornost. Ona tvrdi da hiljade Novosađana žive u svakodnevnom riziku po život zahvaljujući korupciji i nesposobnosti države. Njena zgrada, u Veselina Masleše, pravi je primer za to.

Poslednje četiri godine Branka Milić, uglavnom bez uspeha, vodi krstaški rat protiv investitora i države, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u strahu za sopstveni život.

Zgrada u kojoj je kupila stan izgrađena je "na divlje", ispostavilo se i van standarda, a tek naknadno pribavljeni su dokazi o tehničkoj ispravnosti i odgovarajuće dozvole. Najviše brine što ne ispunjava osnovne uslove protivpožarne zaštite što je potvrdila i inspekcija, što znači da su 54 porodice u konstantom riziku.

Investitor je, kako je utvrdila inspekcija, napravio dva stana više i tako smanjio visinu pasaža.

Uprkos tome, tvrdi Branka, što nijedan nedostatak nije ispravljen, objekat je dobio upotrebnu dozvolu. Država je time dala legitimitet kriminalu, navodi Branka, a potom elegantno oprala ruke od svega.

To je veoma čest slučaj priznaje i Tijana Pavlov iz Gradskog sekretarijata za urbanizam koji je potpisao dozvolu.

"Plaćamo danak nelegalnom građenju, a država je bila primorana na kompromis. Ukoliko se desi požar, odgovornost verovatno snose svi, ali to se mora utvrditi na sudu", navodi Pavlov.

Više od 37 hiljada objekata u Novom Sadu čeka na legalizaciju. Bez rešavanja tog problema nema ulaska u Evropsku uniju. Da li će za taj cilj još neko morati da žrtvuje svoj život?

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.