Izvor: TvojPortal.com, 03.Nov.2011, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konuzin, opet

/vesti online/ Velike sile u međusobnim odnosima, onom delu koji podrazumeva špijunažu i kontrašpijunažu, primenjuju mozak, oslanjaju se na suptilne metode, kombinaciju savremene tehnologije i sivih moždanih ćelija. Tu povremeno imamo velike skandale, provale obaveštajnih punktova i kanala, a sve se smiri davno ustaljenom formulom - proterivanjem nekoliko osoba i povlačenjem ambasadora "na konsultacije". U odnosima velikih sila prema malim zemljama i narodima toga nema, naročito nema prema >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << režimima bez imalo integriteta i samopoštovanja.

Ratko Dmitrović

Evo, na primer, Srbije. U toj zemlji, ako se sećate, 2002. godine dogodilo se da je vojna obaveštajna služba uhvatila na delu američkog diplomatu-špijuna. Zvao se Džon Nejbor.
Operacijom praćenja i hapšenja rukovodio je šef srpske vojno-obaveštajne agencije, general Aco Tomić.
Amerikanac je informacije dobivao ni manje ni više nego od jednog srpskog generala, Momčila Perišića, tadašnjeg parlamentarca, šefa Odbora za bezbednost Skupštine Srbije.
To hapšenje američkog obeveštajca bitno je odredilo buduće odnose Vašingtona i Beograda. Zaoštrilo ih, naljutilo Amerikance do mere da se i danas prema Srbiji i Srbima ponašaju kao prema divljacima, marvi.

Nakon tog slučaja američki, britanski, francuski, hrvatski... obaveštajci i špijuni u Srbiji uživaju poseban status. Prema njima se srpska država odnosi sa velikim uvažavanjem. Neki od njih dobili su i kancelarije u Vladi Srbije, angažovani su kao savetnici na visokim državnim pozicijama, a do najčuvanijih tajni u Srbiji dolazili su (i dolaze) kad im se prohte.
Opširnije

kolumnaratko dmitrovicvesti online

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.