Kontrolisano ispuštanje toksičnog materijala posle željezničke nesreće u Ohaju

Izvor: VOA, 06.Feb.2023, 19:09

"Kontrolisano ispuštanje" toksičnog materijala posle željezničke nesreće u Ohaju

Vlasti u američkoj državi Ohajo ispustile su u ponedeljak toksične hemikalije iz pet vagona teretnog voza koji je iskočio iz šina prošlog petka, da bi smanjile prijetnju od eksplozije. Zvaničnici su upozorili da bi udisanje ispuštene hemikalije moglo da bude smrtonosno. Guverner Majk Devajn rekao je prethodno da je planirano "kontrolisano ispuštanje" vinil hlorida. Građanima koji žive blizu mjesta nesreće naređeno je da se evakuišu. Devajn je stanovnike pozvao da odmah napuste to područje zbog opasnosti od smrti ili ozbiljne povrede. Zvaničnici vjeruju da je većina, ako ne i svi, već evakuisana. Vlasti Ohaja su prethodno upozorile da će hapsiti građane koji odbiju da napuste zonu evakuaciju blizu olupine teretnog voza, nedaleko od granice sa Pensilvanijom. Oko 50 vagona, među kojima i 10 sa opasnim materijalom, iskočilo je iz šina u petak veče, saopšteno je iz željezničke kompanije "Norfolk Southern" i Nacionalne uprave za bezbjednost u saobraćaju. Nije bilo povrijeđenih među posadom, stanovnicima ili pripadnicima ekipa hitne pomoći. Iz željezničke kompanije je saopšteno da je u 20 od više od 100 vagona bio materijal koji se klasifikuje kao opasan. Riječ je o teretu koji bi mogao da izazove bilo koju opasnost, uključujući "od požara i ugrožavanja životne sredine". U vagonima su, između ostalog, bile zapaljive tečnosti te ostaci benzola od prethodnih pošiljki, saopštili su zvaničnici. U pet vagona se prevozio i vinil hlorid koji se povezuje sa povećanim rizikom od raka jetre i drugih oblika te bolesti. Na Fejsbuk nalogu sela Istočna Palestina objavljeno je da "nema indikacija da je potencijalna izloženost posle iskakanja voza iz šina povećala rizik od raka ili bilo kojih dugoročnih zdravstvenih posljedica po građane". Iz kancelarije guvernera Ohaja u nedelju veče je upozoreno na "potencijalno katastrofalni kvar cisterne" posle "drastične promjene temperature" u jednom od vagona. Policija, grtalice i vojna vozila iz Nacionalne garde Ohaja blokirali su ulice koje vode do sela, dok su vlasti evakuisale građane. Škole i mnoge radnje su zatvoreni, a lokalna srednja škola je pretvorena u sklonište. Federalni istražitelji saopštili su da je uzrok nesreće mehanički problem sa osovinom jednog vagona. Gradonačelnik Trent Konavej, koji je proglasio vanredno stanje u selu, rekao je da je jedna osoba uhapšena nakon što je zaobišla barikade oko mjesta nesreće i upozorio stanovnike da se ne približavaju ili će u suprotnom biti uhapšeni. "Ne znam zašto bi iko želio da bude tamo, udišete otrovni dim ako ste blizu", naglasio je Konavej.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Vlasti Ohaja oslobađaju hemikalije iz iskliznulog voza, evakuacije uz upozorenje da preti smrt

Izvor: Danas, 06.Feb.2023

Vlasti američke države Ohajo planiraju da oslobode hemikalije iz pet teretnih vagona koji su kod granice sa Pensilvanijom iskliznuli iz šina i prete da eksplodiraju, pa su danas poručile svima koji žive u okolini da se odmah evakuišu ili se suoče s mogućnošću da umru.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.