Kongres SAD odložio odluku o zakonu kojim bi se ukidali sajtovi sa piratskim materijalom

Izvor: Blic, 20.Dec.2011, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kongres SAD odložio odluku o zakonu kojim bi se ukidali sajtovi sa piratskim materijalom

Američki Kongres odložio je, usled burnih reagovanja u javnosti, izjašnjavanje o kontroverznom Zakonu o sprečavanju piraterije na internetu (SOPA).

Postoji bojazan da bi, u cilju borbe protiv kršenja autorskih prava, ovaj zakon mogao da dovede do sprovođenja cenzure.

Analitičari navode da, dok tim predsednika Sjedinjenih Američkih Država Baraka Obame putuje širom sveta govoreći o prednostima slobodnog pristupa internetu, zakonodavci u SAD razmatraju propise >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kojim bi bitno olakšali ukidanje svetske mreže.

Vlada bi, u slučaju usvajanja zakona, mogla da, bez sudskog naloga, ukine bilo koju internet stranicu za koju se posumnja da je objavila materijal kojim se krše autorska prava.

Kompjuterski programer i aktivista Aron Švarc smatra da bi novim zakonom vlastima bilo omogućeno, ne samo izuzimanje spornog materijala, već i potpuno gašenje stranice.

"Zakon o autorskim pravima izuzetno je komplikovan. Postoji mnogo stvari koji izgledaju kao kršenje autorskih prava, ali se ispostavi da su na neki način licencirane. Čak bi i stranice poput 'Jutjuba’, koje imaju raznovrstan sadržaj, zahvaljujući ovom nacrtu, mogle biti ugašene", ukazao je Švarc.

Prema njegovim rečima, slični zakoni mogli bi vrlo lako i da utišaju "uzbunjivače" na internetu, poput "Vikiliksa" i slično.

Švarc je i sam bio pod istragom jer je na internetu objavio dokumente američkog Saveznog suda dok je u julu ove godine bio uhapšen jer je sa zaštićenog računara preuzeo oko četiri miliona fajlova.

Cenzura bez presedana

Kompanije poput "Gugla", "Jahu" i "Fejsbuka" izrazile su ogorčenost nacrtom zakona SOPA. Jedan od osnivača "Gugla" Sergej Brin uporedio je taj nacrt sa cenzurom u Kini i Iranu.

Naučnik Vinton Serf, kojeg smatraju za jednog od tvoraca interneta, smatra da bi ovi propisi potencijalno mogli dovesti do "cenzure bez presedana" na svetskoj mreži.

Osnivač "Vikipedije" Džimi Vejls je pre nekoliko dana objavio nameru da onemogući pristup svim stranicama čuvene internet enciklopedije kako bi se time suprotstavio eventualnom uvođenju SOPA u SAD.

Povezane vesti: Bežična projekcija sadržaja sa noutbuka na televizoru Fejsbuk lansirao tajmlajn Pomoć samoubicama na Fejsbukovom četu Uskoro Pulicerova nagrada za poruku na Tviteru? Nove mogućnosti oglašavanja na internetu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.