Komšić optužio susedne zemlje da destabilizuju BiH

Izvor: B92, 22.Sep.2021, 19:16

Komšić optužio susedne zemlje da destabilizuju BiH

Aktuelni predsedavajući Predsedništva BiH Komšić govorio je o situaciji u BiH i optužio susedne zemlje da rade na destabilizaciji i da žele deo teritorije BiH.

On se Generalnoj skupštini UN u Njujorku obratio bez saglasnosti sva tri člana tog najvišeg državnog tela.

Ne navodeći o kojim zemljama je reč, Komšić je rekao da se kroz diplomatske aktivnosti raznih aktera traži diskriminacija na etničkoj osnovi kako bi se stvorila atmosfera za proces samoopredeljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s ciljem disolucije ili raspada BiH i pripajanje delova njenih teritorija susednim zemljama.

Komšić je u svom obraćanju apelovao na institucije Ujedinjenih nacija da, kako je naveo, istraju na vrednostima zaštite ljudskih prava u svakom segmentu svojih aktivnosti.

Rekao je da u BiH jačaju etničke podele, da su vrednosti ljudskih prava poljuljane i primenjuju se selektivno, odnosno da se prema njima pristupa sa dvostrukim standardima.

Komšić takve tendencije smatra vrlo opasnim za očuvanje sistema zaštite ljudskih prava.

“Jačanje etničkih politika u mojoj zemlji, temeljenih na isključivosti i etno-šovinističkim tendencijama, uz porast verskih netrpeljivosti i urušavanje sekularizma u regionu Zapadnog Balkana izaziva veliku zabrinutost", rekao je Komšić.

"Kroz diplomatske aktivnosti raznih aktera se traži se dodatna diskriminacija na etničkoj osnovi, kako bi unutar tih etničkih zajednica stvorili atmosferu za proces samo-opredeljenja, sa konačnim ciljem disolucije ili raspada Bosne i Hercegovine i pripajanje delova njenih teritorija susednim zemljama", naveo je.

Potom je dodao: “Bez ikakvih moralnih dilema, dodeljuju se priznanja i glorifikuju ratni zločinci, što smatram da je u direktnoj suprotnosti sa još jednom vrednošću Ujedinjenih nacija, a to je eliminacija nekažnjivosti ratnih zločina".

Upitao je da li takvi faktori, koji, kako kaže, negiraju takve presude, skrivajući počinioce genocida i ratnih zločina, mogu uopšte biti deo međunarodnog pravnog poretka.

Istovremeno se, kazao je, zloupotrebljavaju načela univerzalne jurisdikcije u političke svrhe, mimo propisanih procedura i sklopljenih međudržavnih sporazuma.

"Ako se univerzalna jurisdikcija koristi na selektivan i politički način, onda se time duboko ugrožavaju načela krivičnog prava i pravne sigurnosti, a time i ljudska prava, te potkopava poverenje u pravosudne mehanizme."

Komšić tvrdi i da iza svega stoje opasni ciljevi, koji svakodnevno proizvode destabilizaciju regona Zapadnog Balkana, uz nastojanje stvaranja etnički čistih teritorijalnih celina, usmerenih i prema teritoriji Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.