Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Avg.2010, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komisija: Islamska zajednica u Srbiji bojkotovala rad

BEOGRAD -

Komisija za versku nastavu saopštila je danas da je Islamska zajednica u Srbiji (sa sedištem u Novom Pazaru) bojkotovala i nizom poteza pokazala da je napustila rad tog tela.

"Predstavnik Islamske zajednice u Srbiji je od 2008. napuštao, bojkotovao i opstruirao rad Komisije za versku nastavu uslovljavajući svoje prisustvo odstranjivanjem predstavnika Islamske zajednice Srbije (sa sedištem u Beogradu)", navodi se u saopštenju komisije.

Dodaje se da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Islamska zajednica Srbije, s druge strane, dostavljajući jedinstvene liste kandidata za veroučitelje iz oba dela Islamske zajednice, konstruktivno doprinosila radu Komisije za versku nastavu.

Navodi se i da je Islamska zajednica Srbije pismeno obavestila Ministarstvo vera da određuje novog predstavnika za Komisiju za versku nastavu, a da je Islamska zajednica u Srbiji nizom poteza pokazala da je napustila rad Komisije za versku nastavu.

Komisija je na današnjem sastanku konstatovala da je Vlada Srbije 29. jula razrešila nekoliko članova komisije, tri predstavnika Ministarstva prosvete, dva predstavnika Ministarstva vera Srbije i dva predstavnika Islamske zajednice iz prethodnog saziva Komisije.

Precizira se da su umesto razrešenih članova komisije imenovani novi, tri predstavnika Ministarstva prosvete, dva predstavnika Ministarstva vera i jedan predstavnik Islamske zajednice.

Time je, kako se navodi, u potpunosti poštovana Uredba Vlade Srbije o obrazovanju Komisije za versku nastavu kojom je propisano da svaka tradicionalna crkva i verska zajednica ima po jednog predstavnika u radu tog tela.

Mešihat IZ na čijem je čelu muftija Muamer Zukorlić osudio je odluku o smeni člana Komisije za veronauku Mevluda Dudića označavajući je kao diskriminatorsku i nezakonitu i kao odluku koja vodi uništenju islamske veronauke.

Sdruge strane Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić ocenio je da glavni muftija Islamske zajednice (IZ) u Srbiji Muamer Zukorlić manipuliše javnošću i odbacio je njegove tvrdnje o diskriminatorskom odnosu prema veroučiteljima te IZ.

"Zukorlić pokušava da manipuliše javnošću. Mi imamo svoga predstavnika (u Vladinoj komisiji za veronauku) i pod tu zastavu treba da idemo svi. Ovo je Srbija, mi smo muslimani, živimo u Srbiji i ne treba slušati naređenja koja dolaze sa strane", rekao je Jusufspahić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Komisija odbacila "nedobronamerna mišljenja" Islamske zajednice u Srbiji

Izvor: Blic, 25.Avg.2010

Vladina Komisija za versku nastavu izričito je odbacila nedobronamerna i neistinita mišljenja Islamske zajednice u Srbiji, kojom rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, da novi saziv te komisije izražava diskriminatorski odnos prema muslimanima...Na današnjem sastanku odlučeno da Komisija, u dogovoru...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.