Komesarijat za izbeglice: Krivične prijave zbog hakerskog napada

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Dec.2018, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komesarijat za izbeglice: Krivične prijave zbog hakerskog napada

Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije (KIRS) saopštio je danas da su službene imejl adrese njihovih zaposlenih bile na meti hakerskog napada zbog čega će biti podnete krivične prijave protiv nepoznate osobe Odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Srbije.

Kako je navedeno, sa adresa više desetina hakovanih imejlova u četvrtak posle radnog vremena poslato je na stotine poruka sa propagandno-političkom sadržinom potpuno identičnog oblika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
"Zaposlenima u Komesarijatu za izbeglice i migracije juče oko 18 sati počela su da stižu obaveštenja na službene telefone, dok je jedan deo zaposlenih jutros po dolasku na posao saznao da je sa njihovih i-mejl adresa otišlo na desetine poruka trećim licima u vreme kada oni nisu bili na poslu niti su mogli da pristupe službenim računarima", piše u saopštenju.

Navedeno je da se mejl server Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije, kao i za ostale republičke organe, nalazi se u Upravi za zajedničke poslove, zbog čega se sumnja da je napadnut server Uprave, što će utvrditi istraga.

"Radi istrage koja će biti pokrenuta da bi se utvrdilo kako je i odakle došlo do ovog napada, službeni mejlovi zaposlenih u KIRS-u od jutros nisu u upotrebi, a zaposleni u Grupi za informatičke poslove Komesarijata za izbeglice i migracije prikupljaju neophodne dokaze koji će biti priloženi uz krivičnu prijavu", navodi se u saopštenju.

O hakerskom napadu obavešteni su i Kancelarija za IT i E-Upravu Vlade Srbije, a KIRS je zamolio za razumevanje zbog zastoja u radu i izvinjava se svima koji su dobili poruke sa hakovanih imejl adresa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.