Komemoracija žrtvama ustaškog logora

Izvor: RTS, 14.Jun.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komemoracija žrtvama ustaškog logora

Na mestu bivšeg ustaškog koncentracionog logora Jadovno održana je komemoracija u čast preko 40.000 žrtava tog logora, uglavnom Srba. Komemoraciji prisustvovali predsednik Stjepan Mesić i predstavnici Srba u Hrvatskoj.

U Jadovnu, na mestu nekadašnjeg koncentracionog logora, u kojem je, za samo četiri meseca, stradalo skoro 40.000 ljudi, od kojih 38.000 Srba, održana je komemoracija u čast žrtvama.

Na komemoraciji su govorili hrvatski predsednik Stjepan Meseć, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsednica Saveza antifašističkih boraca i antifašita Vesna Čulinović-Konstatinović i saborski poslanik i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

Predsednik Mesić rekao je da se treba boriti protiv svih pokušaja revizije istorije i izjednačavanja žrtava i zločinaca. On je istakao da mnogi koji danas navodno otkrivaju žrtve partizanskih zločina zaboravljaju na žrtve tog i preko 80 drugih logora u Nezavisnoj Državni Hrvatskoj, u kojima su ubijene stotine hiljada ljudi.

Čulinović-Konstantinović je naglasila da postojanje logora, njegovo otvaranje dva dana nakon uspostavljana NDH, u kojem su narednih nedelja ubijene na stotine hiljada ljudi, svedoči o planskoj politici genocida prema Srbima, Jevrejima i Romima.

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac izjavio je da se u mnogim sredinama još ne vraćaju obeležja koja su nekad bila postavljena u čast žrtvama ustaških zločina i zločina okupatora, ističući kao primere i spomenik Vojina Bakića, čija su četiri brata ubijena u tom logoru.

Komemoraciji je prisustvovao i ambasador Srbije u Hrvatskoj Radivoje Cvetićanin, ali i predstavnici srpske manjine i antifašističkih udruženja.

Prema proceni poznatog istoričara Đure Zatezala, za vreme postojanja logora Jadovno od aprila do avgusta 1941. ubijeno je 40.000 ljudi, a poznata su imena oko deset i po hiljada njih.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.