Komemoracija žrtvama ustaškog logora

Na mestu bivšeg ustaškog koncentracionog logora Jadovno održana je komemoracija u čast preko 40.000 žrtava tog logora, uglavnom Srba. Komemoraciji prisustvovali predsednik Stjepan Mesić i predstavnici Srba u Hrvatskoj.

U Jadovnu, na mestu nekadašnjeg koncentracionog logora, u kojem je, za samo četiri meseca, stradalo skoro 40.000 ljudi, od kojih 38.000 Srba, održana je komemoracija u čast žrtvama.

Na komemoraciji su govorili hrvatski predsednik Stjepan Meseć, predsednica Saveza antifašističkih boraca i antifašita Vesna Čulinović-Konstatinović i saborski poslanik i predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

Predsednik Mesić rekao je da se treba boriti protiv svih pokušaja revizije istorije i izjednačavanja žrtava i zločinaca. On je istakao da mnogi koji danas navodno otkrivaju žrtve partizanskih zločina zaboravljaju na žrtve tog i preko 80 drugih logora u Nezavisnoj Državni Hrvatskoj, u kojima su ubijene stotine hiljada ljudi.

Čulinović-Konstantinović je naglasila da postojanje logora, njegovo otvaranje dva dana nakon uspostavljana NDH, u kojem su narednih nedelja ubijene na stotine hiljada ljudi, svedoči o planskoj politici genocida prema Srbima, Jevrejima i Romima.

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac izjavio je da se u mnogim sredinama još ne vraćaju obeležja koja su nekad bila postavljena u čast žrtvama ustaških zločina i zločina okupatora, ističući kao primere i spomenik Vojina Bakića, čija su četiri brata ubijena u tom logoru.

Komemoraciji je prisustvovao i ambasador Srbije u Hrvatskoj Radivoje Cvetićanin, ali i predstavnici srpske manjine i antifašističkih udruženja.

Prema proceni poznatog istoričara Đure Zatezala, za vreme postojanja logora Jadovno od aprila do avgusta 1941. ubijeno je 40.000 ljudi, a poznata su imena oko deset i po hiljada njih.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије