Komemoracija u Potočarima povodom 25. godina od genocida u Srebrenici

Izvor: VOA, 11.Jul.2020, 12:47

Komemoracija u Potočarima povodom 25. godina od genocida u Srebrenici

U Potočarima se održava komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici i obeležavanje 25. godišnjice tog zločina. U Memorijalnom centru Potočari biće sahranjeno još devet žrtava genocida, dok se za još 1000 Srebreničana i dalje traga. Kako prenosi Glas Amerike na bosanskom jeziku, u Potočare su došli članovi porodica ubijenih, zvanične delegacije iz BiH, građani, ali je broj prisutnih mnogo manji ove godine zbog epidemije koronavirusa, pa se puštaju video poruke stranih zvaničnika. Američki državni sekretar Majk Pompeo je u video poruci rekao da "SAD neće zaboraviti tragediju u Srebrenici i da dele tugu sa porodicama svih onih koji traže pravdu za 8.000 nevinih izgubljenih života".  Bivši američki predsjednik Bil Klinton u video poruci je rekao da je 11. juli uznemirujući podsetnik „na užasnu cenu svima nama kada zaboravimo na svoju čovečnost”. Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko kaže da se „nažalost suočavamo sa prekrajanjem istorijskih činjenica, relativiziranjem zločina, pa čak i glorificiranjem osuđenih ratnih zločinaca”. Incko je pozvao sve političare da se donese Zakon o zabrani negiranja genocida. Ni ove godine komemoraciji ne prisustvuju zvaničnici Republike Srpske ni predstavnici vlasti u Srbiji. "Nikome se ne ponovilo" Grupa nevladninih organzacija - Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Forum ZDF Srbija su pokrenuli kampanju "Nikome se ne ponovilo".  Te organizacije su navele da je cilj da se skrene pažnja najšire javnosti i da se gradi trajna opomena na najveći zločin na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata. Opoziciona Stranka slobode i pravde saopštila je da se "svakog 11. jula sećamo srebreničkih žrtava i kako suopasne bezumne politike zasnovane na mržnji i podelama koje vode u tragediju".  U saopštenju SSP navodi da je obaveza svih da se nikada više ne dozvoli da takve politike i njihovi eksponenti ugroze živote ljudi. Za genocid, zločine protiv čovečnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, Haški tribunal, Sud BiH, kao i sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora i izrekli četiri doživotne kazne. Država Srbija nije zvanično priznala da je u Srebrenici počinjen genocid.       

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Memorijalnom centru Potočari sahranjeno devet srebreničkih žrtava, zbog korona virusa bez stranih državnika

Izvor: Blic, 11.Jul.2020

U Memorijalnom centru Potočari danas je održana komemoracija povodom 25 godina od stradanja Bošnjaka u julu 1995. godine i sahranjeno devet srebreničkih žrtava.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.