Kolumbijka u srpskom kolu

Izvor: Megafon.co, 13.Jun.2019, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolumbijka u srpskom kolu

Kako izgleda kada se jedna Kolumbijka oproba u srpskom folkloru, a kako kada se niški folkloraši oprobaju u tradicionalnim kolumbijskim plesovima, saznajte u našem videu. Posetili smo radionicu koju drži Kolumbijka Marleni Balagera igračima Ansambla ORO u SKC-u. A osim što prenosi znanje, Marleni upoznaje i  srpsku kulturu i istoriju. I oduševljena je.
“Gajim posebno poštovanje prema svim plesačima. Jer je svaki ples različit. Na primer, pre dve godine sam videla hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << plesače. Videla sam da igraju u krug i pitala sam se zašto. Ali kada sam ušla u taj krug, o moj bože, uopšte nije lako. Svaki ples je težak i poseban. Ima drugačiju težinu. Svi plesovi su dobri, fantastični, volim da plešem svaki.”
A šta kažu sami plesači kada uporede srpske i kolumbijske tradicionalne plesove i nošnju?

Novinari: Jovana Đorđević, Sonja Urošević
Kamera: Jovana Đorđević
Muzika: Amor Chiquito – Quincas Moreira
Jelena Stanojević iz Akademskog folklornog ansambla ORO kaže – “Nekako je oslobađajuće za razliku od naše tradicije i od naše kulture. Veoma je lagana nošnja, letnja, lepršava.”
“Naš folklor je definitivno drugačiji od ostalih. Nije tako opušten, ima svoja pravila. Ima svoju jako smerniju nošnju, da tako kažem i uglavnom smo se dopadali ljudima, gde god da smo bili, ko god da nas je video” , dodaje Igor Antić.
Kako je Kolumbijka došla u Niš Marleni je prvo došla u Niš u okviru svoje turneje po Evropi. A ovde je u organizaciji SKC kao uvod u 12. Međunarodni festival folklora u Nišu koji se održava od 16. do 21. jula.
“Mi prihvatamo ove godine 10 folklornih ansambala, profesionalaca iz celog sveta. Potrudićemo se da predstavimo našim sugrađanima ansamble iz Indonezije, Egipta, Alžira, Rusije. Ali i naše Evropljane iz Poljske, Bugarske, Slovenije. I sasvim sam sigurna da će i naši folklorni ansambli iz Srbije, koji će se pridružiti, naravno, festivalu folklora, prikazati srpsku tradiciju na verodostojan način”, kaže direktorka SKC Niš Dragana Petković.
Inače, Akademski folklorni ansambl ORO postoji 60 godina. Za to vreme, kroz njega je stasalo oko 30.000 plesača.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.