Kolumbija: Bogota ne planira napad na Venecuelu

Izvor: Blic, 01.Avg.2010, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolumbija: Bogota ne planira napad na Venecuelu

Vlasti Kolumbije odbacile su danas optužbe predsednika Venecuele Uga Čavesa da Bogota planira napad na Venecuelu, saopštivši da socijalistički lider takvim izjavama obmanjuje svoj narod.

"Kolumbija nikada nije pomislila da napadne bratski narod (Venecuelu) kako predsednik te zemlje kaže", saopštio je odlazeći predsednik Kolumbije Alvaro Uribe i naveo da Čaves na taj način "obmanjuje sopstvenu državu", javila je agencija Rojters.

Tenzije između dve zemlje porasle >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su nakon što je prošle nedelje kolumbijski ambasador u Organizaciji američkih država Luis Alfonso Hojos predstavio na sastanku u Njujorku video-zapise, mape, svedočenja ljudi i fotografije koje navodno pokazuju postojanje logora pripadnika Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (Fark) i drugih manjih kolumbijskih gerilskih organizacija na teritoriji Venecuele.

Čaves je na to odmah reagovao prekidanjem diplomatskih odnosa i juče saopštio da će poslati vojne trupe na granicu da bi predupredio mogući napad Kolumbije.

"Kolumbija će iskoristiti mehanizme međunarodnog prava i insistirati na njima da bi vlada Venecuele ispunila svoje obaveze da ne prikriva kolumbijske teroriste", navedeno je u saopštenju Uribea.

Čaves je ranije najavio da će se ministar spoljih poslova Venecuele sastati sa članovima nove kolumbijske vlade, koja stupa na dužnost 7. avgusta.

Novi predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos, nekadašnji ministar odbrane i bliski Uribeov saradnik, izjavio je nedavno da želi da poboljša odnose sa Venecuelom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.