Kolindina ZGRAŽAVAJUĆA REAKCIJA na zabranu u Blajburgu: Kao vernica i Hrvatica žali za ustašama

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Mar.2019, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolindina ZGRAŽAVAJUĆA REAKCIJA na zabranu u Blajburgu: Kao vernica i Hrvatica žali za ustašama

Hrvatski predsednik Kolinda Grabar-Kitarović reagovala je na odluku Katoličke crkve u austrijskoj pokrajini Koruškoj da ove godine ne dozvoli slavljenje mise zadušnice ustašama pobijenim na blajburškom polju, poručivši da "ne može da se meša u odnose između crkvenih vlasti, ali da kao Hrvatica i katolička vernica duboko žali zbog takve odluke".

- Predsednik Republike Hrvatske ne može da se meša u odnose između crkvenih vlasti. Ali, kao Hrvatica i katolička vernica >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << duboko žali zbog takve odluke mesnog diocezijskog upravitelja. Predsednik Republike uverena je da će Hrvatska biskupska konferencija naći rešenje kako bi katolički vernici mogli javno misom da odaju počast blajburškim žrtvama i žrtvama Križnog puta - piše u reakciji Kolinde na odluku diocezijskog upravitelja biskupije Gurk Klagenfurt monsinjora Engelberta Gugenbergera, prenosi Hina.

Podseća se da je Katolička Crkva u Koruškoj odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Blajburga zbog toga jer smatra da se se ova misa politički instrumentalizuje.

Navodi se da je Hrvatska biskupska konferencija (HBK) juče "izrazila duboko neslaganje s odlukom Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine ne dozvoli slavljenje mise zadušnice na blajburškom polju" i "u celini odbacila i razloge koji se navode za takvu odluku". Smatraju da "uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskog naroda znači nepoštovanje žrtve i gubitak osećaja za patnju nedužnih".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oglasila se Kolinda zbog zabrane komemoracije u Blajburgu

Izvor: B92, 09.Mar.2019

Hrvatska predsednica reagovala je na odluku Katoličke crkve da ove godine ne dozvoli slavljenje mise zadušnice ustašama pobijenim na blajburškom polju,..Kolinda Grabar-Kitarović je poručila da "ne može da se meša u odnose između crkvenih vlasti, ali da kao Hrvatica i katolička vernica duboko...

Nastavak na B92...

Oglasila se Kolinda zbog zabrane u Blajburgu

Izvor: Mondo, 09.Mar.2019

Hrvatska predsednica reagovala je na odluku Katoličke crkve da ove godine ne dozvoli slavljenje mise zadušnice ustašama pobijenim na blajburškom polju...Foto: Tanjug/Hina/Tomislav Pavlek Kolinda Grabar Kitarović..Kolinda Grabar-Kitarović je poručila da "ne može da se meša u odnose između crkvenih...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.